(Foto: screenshot/hrvatiizvanrh.hr) (Foto: screenshot/hrvatiizvanrh.hr)

U Šeljinu u osnovnoj školi Geza Kiš broj učenika svake se godine smanjuje. Tako je vodstvo škole predvođeno ravnateljem Robertom Rontom odlučilo pokrenuti dvojezičnu nastavu kako bi učenici već od prvoga razreda uz mađarski učili i hrvatski jezik.

- U početku je bilo teško skupiti učenike koji bi pohađali dvojezičnu nastavu. Sada kada je sve već krenulo, mogu reći kako su dvojezičnom nastavom zadovoljni i roditelji i učenici- ispričao je ravnatelj škole  i savjetnik za hrvatske škole u Mađarskoj, Robert Ronta.

Osnovna škola u Šaljinu broji ukupno 300 učenika, a dvojezična nastava odvija se u prvome i osmom razredu. Ove godine prvi razred upisalo je 23 prvašića od kojih osam uči dvojezični hrvatski, a ostali uče mađarski. Osmi razred pohađa 28 učenika od kojih se 14 opredijelilo za učenje i hrvatskoga jezika. Na nastavi se učenici pripremaju za raznovrsna jezična natjecanja, natjecanje u čitanju poezije i jezične ispite.

Ronta je i voditelj Hrvatske narodne samouprave u Šeljinu koja tijekom cijele godine organizira mnogobrojne manifestacije i surađuje s hrvatskim udrugama.

- Dva puta godišnje susrećemo se i u Hrvatskoj i u Mađarskoj. Provodimo različite programe. Ove godine u svibnju posjetit ćemo ponovno Grubišno Polje s kojim već dugi niz godina imamo odličnu suradnju- istaknuo je Ronta.

Hrvatska narodna samouprava tijekom kolovoza sudjeluje i u organizaciji Dana grada na kojoj se predstavljaju kulturne udruge iz Hrvatske te na taj način povezuju i osnažuju hrvatsku i mađarsku suradnju.