Foto: Violeta Kalić Foto: Violeta Kalić

Uz nazočnost mnogobrojne publike, predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u R. Sjevernoj Makedoniji, predstavnike tamošnje Zajednice Hrvata te goste iz Splita otvorena je izložba radova mladih splitskih grafičara u Skoplju. 

U više grafičkih tehnika, od linoreza, bakropisa, serigrafije do suvremenih eksperimentalnih medija, svojim radovima predstavili su se studenti poslijediplomskog studija likovne kulture splitske Umjetničke akademije, uz radove profesora Maje Zemunik i Edvina Dragičevića te video prikaz profesora Slobodana Tomića.

- Ova je izložba iznimna prilika za suradnju između Odsjeka grafike iz Skoplja i Odsjeka likovne kulture i likovne umjetnosti iz Splita, ne samo u smislu predstavljanja radova, nego je i prilika za razmjenu studenata, praktičnih radionica, kao i iskustva već etabliranih,profesionalnih grafičkih umjetnika i profesora - rekla je profesorica FLU iz Skoplja Slavica Janešlieva

--- BEZ NASLOVA ---

Hrvatska suvremena grafika splitske Umjetničke akademije u Skoplju

5 fotografija

- Bez  obzira na to nalaze li autori krajnji iskaz svojih imaginarija u eksperimentu, minimalizmu, sugestivnoj apstrakciji ili minucioznom realizmu, sagledana u cijelini ova izložba svakako nadilazi granice pojedinačnih subjektiviteta te kroz likovne metamorfoze svakodnevnog, dotičući se bilo intimnih ili opče društvenih sfera, ispisuje neke nove tragove, prije svega, univerzalnih i suvremenih grafičkih priča - ističe profesorica Maja Zemunik. 

Izložba je nastavak je dugogodišnje suradnje splitskog fakulteta s istorodnim fakultetima u Osijeku, Sarajevu te sada u Skoplju.