Projekcije animiranih filmova na festivalu u Annencyju. (Foto: Festival international du film d'animation d'Annecy/ Facebook) Projekcije animiranih filmova na festivalu u Annencyju. (Foto: Festival international du film d'animation d'Annecy/ Facebook)

Na jednom od najpoznatijih i najcjenjenijih svjetskih manifestacija animiranog  filma Hrvatsku će predstaviti film ''Biciklisti'' Veljka Popovića i ''Stranac u mojoj glavi'' Petre Balekić. U službenu konkurenciju uvršten je film Veljka Popovića, a ''Stranac u mojoj glavi'' prikazat će se u konkurenciji studentskih kratkometražnih filmova.

Režiju, scenarij i montažu Biciklista potpisuje Veljko Popović, a riječ je o komediji začinjenoj erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca. Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić.

Biciklisti Vaska Lipovca oživjeli su u animiranom filmu Veljka Popovića. (Foto: hrt.hr)

Za glazbu su zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović, a koproducenti Patrick Hernandez i Lado Skorin. Film je nastao u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.

Na ovoj prestižnoj smotri animacije, u natjecateljskom programu studentskih filmova prikazat će se ''Stranac u mojoj glavi'' Petre Balekić. Film je pokušaj autoričine rekonstrukcije Camuseva ''Stranca'', romana koji je čitala prije dvanaest godina. Uz režiju, Petra Balekić potpisuje scenarij, animaciju i montažu dok je za oblikovanje zvuka i glazbu bio zadužen Vjeran Šalamon. Producenti su Aleksandar Battista Ilić i Vinko Brešan, a film nastaje u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Zagreb filma. Oba filma podržana su i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Animirani film ''Stranac u mojoj glavi''. (Foto: havc.hr)

Annecy International Animation Film Festival nastao je 1960. godine početkom lipnja u gradu Annecyu u Francuskoj. Festival je od 1998. godine postao jedan od četiriju međunarodnih festivala animiranog filma pod pokroviteljstvom Međunarodnoga animiranog filmskog saveza.

Tijekom festivala, osim natjecateljskih filmova projiciranih u različitim kinima grada, na Pâquieru, u središtu grada između jezera i planina, organiziraju se noćne projekcije na otvorenom. Prema temi festivala, klasični ili nedavni filmovi prikazuju se na velikim zaslonima, a dobitnici nagrada proglašavaju se subotom.