Premijernom projekcijom bosanskohercegovačkog igranog filma "Sin" sinoć je otvoren 25. Sarajevo Film Festival (SFF) (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Premijernom projekcijom bosanskohercegovačkog igranog filma "Sin" sinoć je otvoren 25. Sarajevo Film Festival (SFF) (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Za najbolji igrani film šire regije natjecat će se devet ostvarenja među kojima je i film otvaranja festivala "Sin" redateljice Ines Tanović koji je nastao u bosanskohercegovačko-hrvatsko-rumunjsko-slovensko-crnogorskoj koprodukciji.

U utrci za nagradu u kategoriji kratkog filma bit će "Tina" hrvatske redateljice Dubravke Turić. Za najbolji dokumentarac natjecat će se hrvatski filmovi "Da je meni ono što mi nije" redateljice Višnje Skorin i "Još jedan odlazak" u režiji Renate Poljak.

Hrvatski filmovi u konkurenciji za najbolje studentsko ostvarenje

Dva hrvatska ostvarenja zastupljena su i u natjecateljskom programu za najbolji studentski film. To su "Groblje slonova" čiji režiju potpisuje Filip Mojzeš te "Šihta" Damira Markovine.

Filmski profesionalci iz Hrvatske sudjeluju i u industrijskom djelu Sarajevo Film Festivala. Tako će se četiri hrvatska projekta razvijati na CineLink programima (Pula Andreja Korovljeva, Smrt djevojčice sa žigicama u režiji Gorana Kulenovića, Savjetnica Višnje Skorin i serija Dom Darije Keršić), a šest hrvatskih filmašica i filmaša sudjelovat će u programu Talents Sarajevo (glumci Tara Thaller Marko Braić, redateljica Sara Jurinčić, scenaristica Dora Šustić te producentice Tamara Babun i Tina Tišljar). 

Za glumce u usponu

Četiri domaća glumca sudjeluju i na radionici namijenjenoj mladim glumcima u usponu. Radionicu su organizirali International Casting Directors Network i Sarajevo Film Festival, a sudionici iz Hrvatske su glumice Judita Franković Brdar i Anja Matković te glumci Goran Marković Marko Petrić.

68 svjetskih premijera na SFF-u

Na Festivalu će se prikazati rekordnih 270 filmova iz više od 50 zemalja svijeta. Uz mnogobrojne goste, među kojima su dobitnici Počasnog Srca Sarajeva – poljski redatelj Paweł Pawlikowski, francuska glumica Isabelle Huppert i meksički redatelj Alejandro González Iñárritu, jubilarni SFF obilježit će čak 68 svjetskih premijera, 12 međunarodnih i mnogobrojne regionalne. Meksički glumac Gael Garcia Bernal najveća je glumačka zvijezda koja će se ovoga puta pojaviti na crvenom tepihu SFF-a.