Davor Škrlec i Heidi Hautala (Foto: Mirjana Žugec Pavičić) Davor Škrlec i Heidi Hautala (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

Europskoj javnosti prikazane su najvažnije povijesne inovacije Nikole Tesle, Slavoljuba Penkale, Fausta Vrančića, Lavoslava Ružičke i drugih. Izložene su i suvremene inovacije naših inovatora i kompanija poput Rimac Automobili, Greyp Bikes, Končar, ALTPRO i brojnih drugih koji svojim domišljatim rješenjima pozitivno utječu na razvoj društva.

Hrvatske inovacije u EP (novinarka Mirjana Žugec Pavičić)

Hrvatske inovacije u EP (novinarka Mirjana Žugec Pavičić)

6:10

- Svrha ove izložbe je podizanje svijesti europske javnosti o inovacijama hrvatskih inovatora koje su doprinijele razvoju europskog društva, kulture i znanosti, a s čijim podrijetlom ljudi nisu u dovoljnoj mjeri upoznati. Tehnološke inovacije doprinose napretku čovječanstva, a zbog povezanosti s gospodarstvom potiču pozitivne promjene u društvu i primjenu načela kružne ekonomije. Tako primjerice, ova izložba pokazuje da i u Hrvatskoj postoje inovatori koji nude ekološki prihvatljiva rješenja poput zaštite od buke i poplava, pročišćavanja zraka, alternative jednokratnoj plastici i smanjenju emisija CO2. Svakako je potrebno istaknuti i naše mlade inovatore koji su smislili sjajna rješenja poput pametne narukvice za punjenje mobilnih uređaja i aplikacije za pametno gospodarenje otpadom - izjavio je zastupnik Škrlec.

U Europskom parlamentu organizirana je i tematska rasprava o izazovima s kojima se inovatori suočavaju pri razvoju inovacija, pronalasku financiranja i plasmanu proizvoda na europsko tržište.

Tematska rasprava (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

- S obzirom na razvoj modernih tehnologija i ubrzanu globalizaciju, inovatori su danas suočeni sa sve većom konkurencijom i pritiskom da proizvod čim prije plasiraju na tržište zbog čega nestaju granice između razvoja inovacija i poduzetništva. Potrebno je identificirati prepreke koje koče razvoj inovacija u Republici Hrvatskoj i prepoznati prilike koje našim inovatorima otvaraju javne politike EU-a. Europska unija je prepoznala važnost poticanja inovacija, tako da je za novo programsko razdoblje 2021.-2027. dogovoreno povećanje financijskih sredstava za Obzor Europa koji je ključni program EU-a za razvoj inovacija. Prema podatcima iz 2017. godine Hrvatska izdvaja 0,86% BDP-a za istraživanje i razvoj, što je ispod prosjeka EU-a koji iznosi 2,06% BDP-a. Da bi Hrvatska bila barem na razini prosjeka Europske unije, potrebna su veća izdvajanja za znanost, istraživanje i razvoj kako bi se stvorila zdrava klima za razvoj inovacija i spriječio daljnji odljev mozgova - zaključio je Škrlec. 

Zastupnik Davor Škrlec (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)