Jasna Vojnić i Tomislav Žigmanov. (Foto: Srđan Ilić/ Pixsell) Jasna Vojnić i Tomislav Žigmanov. (Foto: Srđan Ilić/ Pixsell)

Sukladno naputcima državnih tijela otkazani su svi javni događaji, sastanci i okupljanja. Najviše se energije ulaže u pokretanje virtualne učenice, odnosno hrvatske nastave koja će se moći pratiti putem televizije ili interneta. U katoličkim crkvama još se održavaju mise, ali za manji broj vjernika.

- Od nedjelje su otkazani svi sastanci i događanja Hrvatskog nacionalnog vijeća. Sjednica koja je trebala biti održana 24. ožujka održat će se telefonskim putem, a rad i funkcioniranje Hrvatskog nacionalnog vijeća neće biti ugroženi ni na koji način, ali rad sa strankama se neće održavati, osim onih sastanaka uz najavu – kazala je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasna Vojnić.

U jeku pandemije Hrvatsko nacionalno vijeće pokreće novi projekt. Kako učenici hrvatskih odjela zbog zatvarenih škola ne bi ostali bez nastave, počele su pripreme za uspostavu virtualne učionice kakva već postoji u Hrvatskoj. Predavanja će biti emitirana putem RTV-a ili putem interneta.

- Nacionalnim manjinama ponuđeno je da putem nekih drugih kanala, a to je u našem slučaju Radiotelevizija Vojvodine – Drugi program, imamo dva sata nastave, po razredu. Mi smo odlučili napraviti virualnu učionicu i tako održavati nastavu – dodala je Vojnić.

Hrvatska zajednica u vrijeme pandemije koronavirusa u Srbiji (Josip Stantić)

Hrvatska zajednica u vrijeme pandemije koronavirusa u Srbiji (Josip Stantić)

6:03

Sve javne aktivnosti u području kulture obustavljaju se. Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Tomislav Žigmanov, rekao je kako se otkazuje i velika izložba koja se trebala održati u povodu 150 godina od objavljivanja prvoga broja Bunjevačko-šokačkih novina.

- Priređivanje priredbi, kulturnih događanja i javnih okupljanja se otkazuju. Zavod nastavlja s radom vezanim uz digitalizaciju, radit će se na topoteci, publikacijama i novinama koje je Zavod do sada objavljivao – istaknuo je Žigmanov.

Obustavu rada uveo je i Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo.

Katoličke crkve neće se zatvarati, mise će se održavati po rasporedu, ali sve u skladu s odlukama na razini države. Priprave za sakramente neće se održavati, ali dodijeljivanje sakramenata i dalje je moguće sukladno odlukama Vlade.