foto: snimka zaslona/Matis.hr foto: snimka zaslona/Matis.hr

Ugovor o davanju na korištenje ove nekretnine potpisali su ravnatelj Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Ugovor je potpisan u sjedištu Direkcije, a nekretnina koja je u vlasništvu Republike Srbije dana je HNV-u na neodređeno vrijeme i bez naknade.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić rekla je kako je to povijesni trenutak za hrvatsku zajednicu u Srbiji: - Zahvaljujemo se Vladi Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću što su osigurali prostor za hrvatsku zajednicu u glavnome gradu. Zahvaljujemo se i Direkciji za imovinu što je u iznimno kratkom roku našla izuzetnu i vrhunsku lokaciju u samom centru grada koja će biti reprezentativna za hrvatsku zajednicu. 

- Ovo predstavlja za nas jako važnu stvar. Iako možda u glavnom gradu Srbije i nema toliko pripadnika hrvatske nacionalne manjine te ona u najvećem broju živi u Subotici i Somboru, važno nam je da hrvatska zajednica i ovdje u glavnom gradu ima svoje reprezentativne prostorije - izjavio je ravnatelj Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

Predsjednik DSHV-a i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo gestom najviših državnih tijela Srbije uz ocjenu da ona može pridonijeti i relaksiranju ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa: - Prostor okupljanja je pretpostavka za funkcioniranje zajednice. Vjerujem da će ovaj prostor biti iskorišten na najbolji mogući način kada je u pitanju administrativno upravljanje s određenim procesima i prezentacija kulturnoga stvaralaštva. Mislimo da je ovo važan događaj kada je u pitanju afirmacija te pozitivna politika priznavanja hrvatske zajednice u Srbiji, a također može biti i snažna gesta kada su u pitanju ukupni hrvatsko-srpsko odnosi. 

Takav vid potpore hrvatskoj zajednici pozitivno je ocijenio i Stjepan Glas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu. On je podsjetio kako su djelatnici Veleposlanstva od početka aktivno pomagali da se taj zahtjev hrvatske zajednice ispuni.

Predsjednica jedne od udruga koja će ovaj prostor koristiti, HKD-a Hrvatski kulturni centar – Beograd Ljiljana Crnić podsjetila je kako je na inicijativu te udruge pitanje prostorija pokrenuto prije tri godine: - Nadam se da će tek sada naš HKC i naši članovi pokazati pravu vrijednost, ono što znamo i umijemo. Nadam se i da će pripadnici hrvatske zajednice u Beogradu sada slobodnije dolaziti i pridruživati nam se u radu i aktivnostima. Naravno, svi su dobrodošli u HKC i bit će nam zadovoljstvo pokazati što znamo. 

Na prigodnoj svečanosti u prostorijama hrvatske zajednice u Beogradu bili su nazočni i predstavnici hrvatskih udruga iz Surčina i Zemuna.

(Hrvatska riječ/Matis)