Foto: screenshot Hrvatski glas Berlin Foto: screenshot Hrvatski glas Berlin

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin najveća je i među najstarijim hrvatskim zajednicama u Europi. Osnovana je 1. svibnja 1984. godine s namjerom povezivanja Hrvata i njihovih prijatelja zainteresiranih za hrvatsku kulturu i tradiciju. 

Često organiziraju večeri hrvatske kulture, obilježavaju Martinje, maškare, u svojim prostorima dočekuju Novu godinu, zajednički proslavljaju hrvatske svetkovine. O svemu što su doživjeli proteklih godina zasigurno će se prisjetiti i ovom svečanom prigodom. Na proslavi 35. godišnjice osnutka očekuju mnogobrojne uzvanike, članove i prijatelje Društva.   

Foto. screenshot Hrvatski glas Berlin

Oživjeti članstvo

Kako bi privukla mlade i poduzetne ljude, Karmen Meić, predsjednica Hrvatske zajednice Berlin, inicirala je umrežavanje i povezivanje poduzetnih, uspješnih i kreativnih žena u Berlinu s takvom mrežom u svijetu. Tim povodom svečanosti u Hrvatskoj zajednici nazočit će i Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena u svijetu. 

- Ideja vodilja za ovo umrežavanje žena bila mi je želja da potaknem mlađe ljude, da se aktiviraju, povežu. Pomislih da za početak umrežimo poduzetne, uspješne, kreativne žene koje će tako vidjeti i smisao njihova članstva u Hrvatskoj zajednici. Mi imamo uspješne i mlade znanstvenice, finacijske stručnjakinje, liječnice, dizajnerice… To umrežavanje će upravo na svečanosti u subotu doživjeti i svoju promociju. Želim da Zajednica dobije novi polet, novi duh, svježinu. Činjenica je da mladi ljudi kad im ponudimo članstvo, pitaju: šta će meni Zajednica? A ja sam pitala njih: što vi možete dati Zajednici? I to je pravo pitanje. Jedan upitani je rekao da bi mogao nešto, drugi imaju druge izvrsnosti i najedanput se našlo ipak i onih  koji bi nešto i mogli i imali volje, učiniti kao članovi, rekla je, među ostalim, Karmen Meić za Hrvatski glas Berlin. 

Pokrovitelj Veleposlanstvo RH u Njemačkoj 

Dan ranije, predvođene Karmen Meić, grupu budućih članica Mreže hrvatskih žena i Hrvatske zajednice Berlin, primio je i veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman

Foto: screenshot Hrvatski glas Berlin

Obilježavanje jubileja Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin održava se u nedjelju 12. svibnja u 18 sati pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj. 

(Hrvatski glas Berlin)