(Foto: Mirakul Weine/ snimka zaslona) (Foto: Mirakul Weine/ snimka zaslona)

Švicarska tvrtka koju vode Hrvati iz Züricha, Niko Tuta, Igor Protudjer i Igor Zrno već gotovo tri godine bavi se promidžbom i prodajom hrvatskih vina diljem Švicarske. Tvrtka se temelji isključivo na izvozu vrhunskih i kvalitetnih hrvatskih vina.

- Ideja o pokretanju tvrtke razvila se spontano jer smo svi ljubitelji hrvatskih vina i hrvatske gastronomije. I sami smo poznavali pojedine hrvatske vinare koje smo kontaktirali i polako smo počeli razvijati posao. Danas surađujemo s vinarima i vinarijama iz cijele Hrvatske. Uvozimo vina od Pelješca do Slavonije, a svake se godine trudimo uvesti i neke nove vrste vina – ispričao je Niko Tuta.

Na švicarskom tržištu prevladavaju francuska i španjolska vina, no hrvatska vina imaju velik potencijal za širenjem prodaje na švicarskom tržištu.

- U početku razvijanja posla bilo nam je teško predstaviti hrvatska vina Švicarcima, no sada je puno jednostavnije. Mnogi Švicarci odmor provode na Jadranu gdje kušaju hrvatska vina, a povratkom u Švicarsku odluče potražiti naša vina jer su vrlo zadovoljni kvalitetom hrvatskih vina. Podrškom hrvatskih vinara lakše se odvija prodaja vina, no potrebno je još više uložiti u promociju hrvatskih vina i hrvatske gastronomije.

Niko Tuta i Klara Špančić

Niko Tuta i Klara Špančić

4:32

U odnosu na vodeće europske zemlje koje se bave distribucijom vina, poput Francuske, Španjolske i Italije, Hrvatska još uvijek proizvodi male količine vina, no prostora za napredak uvijek ima.

- Hrvatska vina imaju velik potencijal za prodaju većih količina vina i izvoz izvan Hrvatske, ali za to treba još više truda i rada, posebno na području promidžbe i marketinga. Mi se ne moramo sramiti naših vina, jer su to vina vrhunske svjetske kvalitete. Važno je raditi na razini imidža i na taj način brendirati hrvatska vina, a ono što naša vina čini različitima od drugih je upravo vrhunska kvaliteta – zaključio je Tuta.