KUD Adria Duisburg (Foto: Tanja Maleš Krznar) KUD Adria Duisburg (Foto: Tanja Maleš Krznar)

Trodnevni seminar nudi obrazovanje i edukaciju folklornih voditelja u plesu i pjesmi. Na radionicu na kojoj će sudjelovati više od 60 polaznika, odazvali su se predstavnici Düsseldorfa, Kölna, Gelsenkirchena, Enepetala, Remscheida, Wuppertala, Neussa, Hannovera i Hamburga.  

- Na ideju organizacije radionice došla sam nakon brojnih upita članova različitih društava koji žele steći dodatno obrazovanje ili obnoviti stara znanja o folkloru, a zbog poslovnih i obiteljskih obveza ne stignu otići u Hrvatsku na različite škole folklora - kaže organizatorica radionice za voditelje i plesače Tanja Maleš Krznar

Adria Duisburg je malo, no vrlo aktivno društvo koje djeluje već 16 godina. Uz plesne, redovito organiziraju i seminare tambure i tradicijskih glazbala kako bi što bolje sačuvali blago predaka i u tuđini. Prošle su godine proslavili jubilarnu 15. obljetnicu dvama koncertima na kojima je bilo više od 400 posjetitelja. 

Predavači na radionici "Hrvatska škrinja folklora" bit će dr. Joško Ćaleta i Vidoslav Bagur. Pjevno i plesno obrađivat će plesove dinarskih i jadranskih područja. Uz trodnevna predavanja bit će upriličena i večernja druženja uz domaće specijalitete i tamburašku glazbu. 

(Foto: screenshot/matis.hr)

- Sačuvati folklor - pjevanjem i plesom - kod nas u iseljeništvu je velik izazov za svakoga voditelja, jer traži mnogo privatnog vremena posvećenoga tome. Obrazovanje u folkloru je vrlo važno jer mnogi folkloraši nedovoljno poznaju pravila. Stoga se na nekim nastupima može vidjeti zaista svašta, što nije u redu, jer se radi o našemu blagu i našoj tradiciji. Kao i 90-ih godina, foklor u današnje vrijeme u našim zajednicama ima jako važnu ulogu – postaje utočište, za sve naše ljude koji ostavljaju domovinu, odlazeći trbuhom za kruhom. Naći ovdje u tuđini društvo, čuti svoj jezik, zapjevati i družiti se, ublažava čeznju za domovinom. Želja mi je da se voditelji sprijatelje, da nestane razmišljanje jednih o drugima kao o konkurenciji i da pomažemo jedni drugima u radu. Malo nas je da bismo se razdvajali i pravili međusobne razlike. Zajedno možemo obogatiti svoje živote i društva. Nadam se da će polaznici prepoznati što im nudi "Hrvatska škrinja folklora", a iz nje možda niknu jos ljepši projekti - ističe organizatorica Tanja Maleš Krznar.