Hrvatska rapsodija na novi način u Kini (Foto: Yu Xi/Glas Hrvatske) Hrvatska rapsodija na novi način u Kini (Foto: Yu Xi/Glas Hrvatske)

Proteklih desetak godina, točnije od 2009., serija Mrvičinih koncerata po kineskim gradovima koju održava svake godine postala je velik događaj u kineskim glazbenim krugovima. A "Hrvatska rapsodija" uvijek je obvezna skladba na svakom od koncerata. Mnogo Kineza, pogotovo glazbenih obožavatelja upravo je zbog te skladbe po prvi put čulo za Hrvatsku. 

O njezinoj popularnost među Kinezima svjedoči  i Dario Mihelin, hrvatski veleposlanik u Kini: - U ovome što sam mogao posvjedočiti kada je prošle godine Maksim Mrvica održao svoj koncert u Velikom domu naroda u Pekingu, pljesak, koji se prelomio u trenutku kad je skladba tek započinjala, govorio je o tome koliko je ona prepoznata i vrlo popularna u Narodnoj republici Kini, među kineskom publikom.

Nedavno je u istočnom kineskom gradu Kunšanu još jedanput bila izvedena ta poznataskladba na Gala priredbi između Kine i 17 zemalja Srednjoistočne Europe povodom Nove godine, na kojoj su predstavljene kulturne i umjetničke predstave iz Kine i te europske regije. Za Hrvatsku je "Hrvatska rapsodija" bez sumnje - najbolji izbor.

Gala priredba u Kini (Foto: Yu Xi/Glas Hrvatske)

Kineski umjetnici iz Extraordinary Music Future Band izveli su tu skladbu. Zašto su izabrali baš tu kompoziciju iz Hrvatske, otkriva Fan Ying, voditeljica Beijing Artists Management Companyja, jednoga od organizatora Gala priredbe: - Hrvatska je važna zemlja regije, a Kina i Hrvatska njeguju dobre prijateljske odnose. Naša tvrtka je 2017., prilikom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske, izabrala Hrvatsku kao prvu stanicu naših turnirskih koncerta po svijetu. Tamo smo svjedočili prijateljstvo između kineskog i hrvatskog naroda. Skladba "Hrvatska rapsodija" je poznato i klasično djelo. Vjerujemo da i ona može biti prijateljski most između naših dviju zemalja.

Istovremeno, gledatelji i slušatelji Gala priredbe prepoznali su da ta klasična kompozicija ima drugačiju izvedbu. Kineski umjetnici su na sebi svojstven način preuredili cijelu kompoziciju: - Bila je čista klasična kompozicija koja je vrlo elegantna i melodična. Nakon preuređivanja mislim da je mladoj generaciji lakše prihvatiti to djelo jer nova verzija skladbe ima više entuzijazma. Izveli su je klavir, 4 gudačka instrumenta i set bubnjeva koji je omogućio kompoziciju s jačim ritmom - kaže Fan. 

Hrvatska rapsodija (Foto: Yu Xi/Glas Hrvatske)

To se odnosi na cijeli proces pripreme, odnosno preuređivanja i uvježbavanja izvedbe: - Na početku nama je trebalo vrijeme za preuređivanje, oko mjesec dana. Iako je na kraju godine našim glazbenicima uvijek gust radni raspored, unatoč velikoj gužvi, pokušali su naći vrijeme i intenzivno vježbati te davali sugestije za sitne promjene. To je trajalo oko mjesec-dva. Na kraju smo zadovoljni ostvarenim rezultatom na današnjoj sceni.

Kvalitetna i emotivna predstava također je rezultat razumijevanja i kontakata s običnim građanima i glazbenim kolegama u Hrvatskoj. Fan se prisjetila kako je bilo na njihovoj turneji po Hrvatskoj u ljeto 2017. godine: - S nama je na turneji bio Wu Muye, prestižni kineski klavirist, bend HAYA i Li Zhihui, reprezentativni glazbenik novog tipa 'geografske glazbe'. Predstavili smo se u Puli, poznatoj destinacija za ljetovanje gdje nisu samo lokalni Hrvati nego i turisti iz cijele Europe. Koncert pod nazivom "Croatia meets China" održan je u pulskoj areni s poviješću od oko 2000 godina. Reakcija publike bila je vrlo topla i s radošću smo shvatili da je publika vrlo dobro prihvatila i kinesku etno glazbu. 

Kako smatra Fan, glazba je uvijek dobra platforma koja pruža mogućnost ljudima da se upoznaju s različitim narodima i njihovom kulturom te drugim krajevima svijeta. S njom se slaže veleposlanik Mihelin podsjećajući na Gala priredbu Kine i zemalja srednjoistočne Europe povodom Nove godine: - Riječ je o prigodi koja je vezana uz kulturu, umjetnost i upoznavanje povijesnog naslijeđa Narodne Republike Kine, a isto tako je povezana i s nekim aktivnostima u okviru suradnje 17+1. Kultura i umjetnost je nešto što na najbolji način održava duh emocije naroda, njegovo razmišljanje, njegovo naslijeđe kroz sve je prošao, dakle sve što se može raditi u približavanju kulture Hrvatske Kini i kineske Hrvatskoj, i u svakom slučaju nešto što jača naše odnose jača naše međusobno razumijevanje i jača naše prijateljstvo.

Kako ističe veleposlanik Mihelin, pored kulturnog dijela odnosno Gale u Suzhou - Kunshanu, tih dana u gradu udaljenome šezdesetak kilometara od Šangja, održao se i niz poslovnih događaja na kojem su predstavnici 17 zemalja predstavili poslovne mogućnosti svojih zemalja i postavili kontakte s lokalnim poslovnicima.

Na tim je događajima bila i Hrvatska: - Hrvatska je jedna od aktivnih članica 17+1 i ovo događanje je da nas bilo u Kunshanu mislim da će pomoći da našim tvrtkama približimo trgovinskim mogućnosti koja postoje između ne samo Kine nego i grada Kunshana, i ipak se nalazi u blizini Šangaja i Suzhou a koji su veliki gradovi, sam Kunshan ima veliki potencijal i svakako ćemo informacije prenijeti našim tvrtkama. U biti Jangce river delta je najrazvijeniji dio Kine ako još uz južni dio oko Guangzhoua i Shenzhena, ali Jance river delta u biti ima jako velik ekonomski potencijal, tu je Hangzhou, Nanjing, Shanghai, to su svi veliki gradovi s velikom brojem stanovnika, potencijal je jako velik - ističe Dražen Holmik, direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Šangaju.