Zvonko Milas i Ivan Vukoja (Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH) Zvonko Milas i Ivan Vukoja (Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH)

Izražavajući zadovoljstvo radom HNK Mostar tajnik Milas je istaknuo kako je ta kazališna kuća jedan od temelja hrvatske kulture i života u Bosni i Hercegovini.

- Vlada Republike Hrvatske ovim ugovorom nastavlja pružati financijsku potporu Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru jer ga smatra institucijom od nacionalnog i strateškog značaja za Hrvate u BiH - rekao je Milas.

Pri tome je naveo da se nada kako će se nastaviti radovi na dovršetku izgradnje zgrade HNK Mostar čije se predstave doslovno održavaju u podrumskim prostorijama.

Ravnatelj Vukoja izvijestio je državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske o napretku radova na izgradnji zgrade ovoga kazališta kao i o iznimno bogatom repertoaru predstava, čak i u vremenu pandemije koronavirusa.

- Prošlog mjeseca imali smo 14 izvedbi predstava, šest gostovanja u BiH i Hrvatskoj, dvije festivalske izvedbe, a osvojili smo i jednu nagradu - rekao je Vukoja dodavši da je HNK Mostar imao iznimno zapažen nastup na prekinutim Marulićevim danima u Splitu.

Ta kazališta kuća, prema njegovim riječima, nastavlja rad Dramskog studija mladih HNK, a pokrenuli su i dva nova projekta – Radionicu pisanja dramskog teksta i Radionicu pisanja filmskog scenarija.