Foto: pexels.com Foto: pexels.com

- Uz dva nova koordinatora, Antoniju Pavlović (koordinacija Mannheim) i Matka Đevoića (koordinacija Ulm), te dosadašnju koordinatoricu koordinacije HN-a u Stuttgartu Sandru Kovačić, za neometano održavanje hrvatske nastave i ove godine brinut će 24 učitelja u u Baden-Württembergu - priopćili su iz triju koordinacija Hrvatske nastave u Baden-Württembergu.

U okolnostima pandemije koronavirusa održan je radni sastanak između koordinatora Hrvatske nastave u Baden-Württembergu i predstavnika Generalnog konzulata RH u Stuttgartu. 

Sastanak u GK RH je vodio generalni konzul Ivan Sablić koji je naglasio kako je izuzetno važno održati sva nastavna mjesta kako bi sva djeca hrvatskog podrijetla imala priliku ostati u kontaktu s materinskim jezikom, te učiti hrvatski jezik, kao i o hrvatskoj povijesti, zemljopisu, kulturi i običajima. Prema njegovim riječima ta veza od neprocjenjivog je značenja za integraciju djece u njemačko društvo što je prepoznala i njemačka strana koja već dugi niz godina pruža podršku provođenju Hrvatske nastave.

- Živu riječ učitelja ne može zamijeniti nitko, ni chat, ni video. Živa riječ dio je našeg identiteta i o njemu u iseljeništvu moramo posebno skrbiti -  kazao je generalni konzul Sablić.

"Korona kriza stavila je i pojedince i društvo pred velike izazove, a jedan od izazova za nas biti će održati i uspješno provoditi hrvatsku dopunsku nastavu u Baden-Württembergu. U cijelom iseljeništvu upravo u Baden-Württembergu najveći broj djece pohađa hrvatsku dopunsku nastavu. Vjerujemo u odgovornost hrvatskih roditelja, interes naše djece, te smo uvjereni da ovdašnji Hrvati neće zakazati", dodao je konzul.

Koordinatori su naglasili kako su upisi još u tijeku te kako su učenici, unatoč otežanim nastavnim uvjetima, prošlu školsku godinu uspješno priveli kraju zahvaljujući online nastavi. Na radost učenika, učitelja, ali i roditelja, ove godine nastava se vraća u školske klupe, a za slučaj potrebe tu je i pomno razrađen plan online nastave.

Svi zainteresirani za pohađanje hrvatske nastave mogu se obratiti na slijedeće brojeve telefona ili e-mail adrese:

– Koordinacija Mannheim: tel: 0173- 2329 630; e-pošta: pavlovic.antonija@gmail.com

Koordinacija Ulm

– Koordinacija Stuttgart: tel: 0173-9499 385; e-pošta: hrvatska.nastava.stuttgart@googlemail.com.

Izvor: Fenix Magazin