(Foto: Festival Migrations, Cultures & Citoyennete) (Foto: Festival Migrations, Cultures & Citoyennete)

Tradicionalni 35. po redu Festival migracija, kultura i građanstva održat će se u Luksemburgu 3. i 4. ožujka u prostoru velesajma Luxexpo na Kirchbergu. Prvi put u tri salona Festivala bit će Hrvatsko društvo Luksemburg koje će posjetiteljima predstaviti tradicionalne hrvatske proizvode, suvenire, nakit, turističku ponudu Hrvatske, domaću hranu i pića, za portal Moja Domovina prenosi Goran Filipović.

Na festivalu će gostovati umjetnici iz Petrinje i Siska, koji će predstaviti dio moderne hrvatske kulture, umjetnosti i književnosti. Gosti festivala su ALF acoustic band, Ivana ŠvraguljaDragana ČubriloMaja Šiprak te Mario Lovreković koji će publici u Luksemburgu predstaviti svoje pisane i likovne radove.

Ivana Švragulja učiteljica je likovne kulture i voditeljica Učeničke zadruge "Lovreki" u Petrinji te surađuje s brojnim domaćim i stranim portalima kao suradnica ilustratorica. Dragana Čubrilo na festivalu će predstaviti svoj biografski roman "Plavuša s panikom" i slikovnicu "Ana i maslačak", a Siščanka Maja Šiprak prezentirat će svoje zbirke poezije i pjesme koje su uvrštene u brojne hrvatske i međunarodne zbornike.

Mario Lovreković pripremio je slikovnicu "Slatkica" i zbirku kratkih priča strave "Tamna strana užasa", koju je izdala Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja.

Petrinjski bend ALF čine Antonija Kihalić, Leon Rokić, Franjo Ivišić i Damir Prskalo, a tijekom glazbeno poetske večeri izvest će bogati pop-rock repertoar.

Dječju likovno-literarnu kreativnu radionicu uz goste iz Hrvatske vodit će profesorice hrvatskog jezika Maja Emeršić i Matija Manenica te Josipa Tomek Bekić.

Kako naglašava voditelj projekta Mladen Lamza, bit će to još jedan nezaboravni hrvatski vikend u Luksemburgu u organizaciji vrijednih volontera Hrvatskog društva Luksemburg koji su posjetiteljima štandova na velesajmu Luxexpo osigurali i lavandine proizvode, kupinovo vino i propolis, nakit, licitare, proizvode od stakla školske zadruge Lovreki te proizvode od keramike koje izrađuju članovi udruge osoba s invaliditetom "Mala kuća".