(Foto: Kardinal Stepinac NY/ Facebook) (Foto: Kardinal Stepinac NY/ Facebook)

Svečanost u povodu tradicionalne Jesenske zabave započela je svetom misom u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku.

Na kulturno-umjetničkom programu nastupili su HKUD Kralj Zvonimir iz Norvala iz Kanade, članovi Hrvatske škole iz New Yorka te domaćini iz društva Kardinal Stepinac New York.  

HKUD Kralj Zvonimir izveo je pjesme i plesove iz Posavine, Hrvatska škola predstavila se pjesmama i plesovima iz Turopolja, a domaćini su predstavili narodnu baštinu Hrvatskog Zagorja.

(Foto: Nada Pritišanac Matulich)

Nakon programa druženje izvođača i publike nastavilo se u Hrvatskom Centru Nikola Tavelić na Manhattnu uz grupu Band Nova NY.

Kada su Hrvati počeli imigrirati u Sjedinjene Američke Države, za mnoge je New York bio mjesto gdje su poželjeli ostati i ondje početi stvarati novi život za svoje obitelji. Nova zemlja i nova domovina nisu uvijek bile naklonjene svim Hrvatima koji su dolazili u New York.

(Foto: Nada Pritišanac Matulich)

Hrvatska crkva i župe bili su mjesto gdje su se doseljeni Hrvati mogli okupljati te dijeliti uspomene na domovinu, roditelje, braću i sestre koje su ostavili. Crkva svetog Ćirila i Metoda te kasnije sv. Rafeala bili su mjesto i centar gdje se okupljalo, razgovaralo, molilo, plakalo, veselilo, plesalo i čuvalo sve ono vrijedno i dobro što se donijelo iz Hrvatske.

Crkva je bilo i mjesto gdje su se čuvali hrvatski jezik i kultura te prenosili na nove generacije u Sjedinjenim Državama. Hrvati koji su se okupljali oko ove župe htjeli su da se bogata kulturna tradicija domovine iz koje su došli ne zaboravi, stoga su radili na tome da se ta tradicija prenese na mlađe naraštaje.

(Foto: Nada Pritišanac Matulich)

Plod tih nastojanja bilo je osnivanje Hrvatske škole i Kolo grupe koja od 1971. godine nosi naziv Kardinal Alojzije Stepinac. Kolo grupa Kardinal Stepinac New York odigrala je važnu ulogu u zajednici Hrvata u SAD-u.

Ljubav prema hrvatskoj povijesti te poštovanje prema bogatoj hrvatskoj narodnoj tradiciji koja progovara kroz folklor, pjesmu i zvukove tambure prenosila se s generacije na generaciju. Kolo grupa Kardinal Stepinac New York tijekom dugogodišnjeg rada predstavila se diljem New Yorka, drugih saveznih američkih država, u Kanadi i u Republici Hrvatskoj. Nastupali su u Lincoln Centeru, Carnegie Hallu, Central Parku, na Ninth Avenue Festivalu, te na Immigrant Expo Festivalu.