Hrvatska bolnica "Dr. fra Mato Nikolić" brine o više od 250 tisuća stanovnika iz 12 općina (Foto: Facebook) Hrvatska bolnica "Dr. fra Mato Nikolić" brine o više od 250 tisuća stanovnika iz 12 općina (Foto: Facebook)

Bolnica trenutačno ima 145 kreveta i 280 zaposlenih te je jedina javna bolnica u Bosni i Hercegovini koja posluje s pozitivnom nulom. - Poslujemo u skladu sa svojim mogućnostima. Mi smo na pozitivnoj nuli i vjerojatno smo jedinstveni u BiH. Ovdje se jednostavno vodi računa o svakoj marki jer jedino tako možete doći do pozitivnoga ishoda - kaže ravnatelj bolnice dr. Velimir Veljan.

(Foto: Pixabay)

Veljan vjeruje kako je jedan od glavnih razloga za uspješno poslovanje bolnice i odnos djelatnika prema opremi koju koriste. - Naši djelatnici vode brigu o bolnici, gledaju je kao svoju i to je jedan od glavnih razloga zašto poslujemo pozitivno. Prvi endoskopski pribor za laparoskopske operacije dobili smo 1996. godine, a sastavni dio te opreme je optički kabel koji se koristi svaki dan i potrošna je roba te ako ih pravilno savijate i odlažete nakon upotrebe, očito mogu dugo trajati - istaknuo je Veljan.

Pored usluga koje kao opća bolnica pružaju prepoznatljivi su i po nekoliko endoskopskih zahvata, zbog čega im dolaze pacijenti iz cijele BiH što im ponekad stvara problem zbog smještajnih kapaciteta.

- Pacijenti nam dolaze iz Mostara, Tuzle, Sarajeva, Banje Luke, Bihaća, a kako moraju ostati minimalno tri dana u bolnici zna se dogoditi da imamo stopostotnu popunjenost. Pacijente tada smještamo na druge odjele kao npr. pedijatriju ili ginekologiju - kaže ravnatelj bolnice.

U novi će prostor biti smješten kabinet za magnetsku rezonancu, patologiju, citologiju te dodatnih 25 kreveta (Foto: Facebook)

Problem kapaciteta trebao bi biti rješen sredinom rujna kada bude završen prostor od 1250 četvornih metara u koji će biti smješten kabinet za magnetsku rezonancu, patologiju, citologiju te dodatnih 25 kreveta. Novi prostor hrvatske bolnice s 50 posto sredstava sufinancirala je hrvatska Vlada.

Hrvatska bolnica "Dr. fra Mato Nikolić" nosi naziv po istaknutom bosanskom franjevcu, humanistu i prvom diplomiranome liječniku iz Bosne i Hercegovine - fra Mati Nikoliću (1776.-1844.). Nikolić je prva osoba iz Bosne i Hercegovine koja je prepoznavala i primjenjivala akupunkturu.