Izložba "Jantarska cesta na drugačji način" (Foto: facebook) Izložba "Jantarska cesta na drugačji način" (Foto: facebook)

Prigodom otvaranja izložbe u novom prostoru izgrađenom za izložbe i priredbe prošloga vikenda otvorena je izložba "Jantarska cesta na drugačiji način" te je prikazan dokumentarni film.

Panoi, relikvije i suveniri s putovanja "Po staza naših starih", znanstveni posteri, knjige i izdanja samo su dio prikazane zbirke. Predavanje "Drugačije o Jantarskoj cesti" je svojevrsno otvaranje očiju današnjem čovjeku kako bi počeo snažnije razmišljati o prirodnim stvarima i svijetu uopće. Izložba sa slikama Marijana Tomislava Bilosnića i zanimljivi film o druidima, snimljen u Hrvatskoj, kao i prekrasna snimka koljnofskim dronom o ljepoti Hrvatske zemlje, sve je to stalo na repertoar toga dana. 

Jantarska cesta je vjerojatno najstarija trgovačka cesta kojom su prevozili jantar od obale Baltičkoga mora peko europskoga kontinenta do Sredozemlja. I danas se mogu naći originalni dijelovi trase, a Gradišćanski Hrvati do dandanas žive na toj staroj rimskoj cesti, poveznici sjevera i juga. Rimljani ovim panonskim prostorom, po mišljenju Franje Pajrića, nego su bili u dogovoru sa stanovnicima. Cesta je posebno za ovu regiju kod Šoprona bila važna, tvrdi Pajrić.

Cesta je vodila od Akvileje u Italiji do Baltika. Izložbom predstavljaju tezu da je cesta išla i drugim putem, odnosno da se širila na više strana i tako povezivala ljude.

Franjo Pajrić najavio je i međunarodnu konferenciju "Zrinski" u povodu 400. godišnjice rođenja Petra Zrinskog koja će se održati u Šopronu 16. listopada, a na kojoj će uz znanstvenike iz Mađarske sudjelovati i znanstvenici iz Hrvatske. 

U Šopronu će se održati međunarodna konferencija "Zrinski".Govori Franjo Pajrić.

U Šopronu će se održati međunarodna konferencija "Zrinski".Govori Franjo Pajrić.

0:31

Unatoč otežanim okolnostima još uvijek se ne odustaje od održavanja Koljnofskih književnih susreta. Ovi 12. po redu Književni susreti bavit će se s temom "Vino", a predviđeni su u studenom.

 

Franjo Pajrić o Šoprinskim književnim susretima.

Franjo Pajrić o Šoprinskim književnim susretima.

0:34

Cijelu godinu traju i pripreme za nastavak projekta "Po staza naših starih". U ovom petom po redu putovanju posjetit će i Hrvate u Češkoj a početak je planiran na početku srpnja sljedeće godine.

Franjo Pajrić najavljuje "Po staza naših starih 2021."

Franjo Pajrić najavljuje "Po staza naših starih 2021."

0:56