Marinko Čavara. (Foto: Hrvoje Jelavić/(Pixsell) Marinko Čavara. (Foto: Hrvoje Jelavić/(Pixsell)

Marinko Čavara tako je odbacio tvrdnje čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića izrečene uoči sjednice Glavnog odbora te stranke kako će HNS BiH i HDZ odustati od izmjene Izbornog zakona kako bi se ustrojila vlast u Federaciji BiH.

- Mislim da će se od toga odustati, odnosno da će odustati oni koji inzistiraju na tome, a to je HDZ – rekao je Izetbegović.

Čavara međutim tvrdi kako hrvatski politički predstavnici nastavljaju inzistirati na izmjeni Izbornog zakona kako bi spriječili preglasavanje od strane brojnijih Bošnjaka.

- Izjava da će netko odustati od toga da se inzistira na legitimnom političkom predstavljanju je sama po sebi apsurdna. Svi znamo da hrvatski narod ne može birati predstavnike u institucije vlasti i nije uopće realno niti normalno očekivati da ćemo odustati od toga cilja – rekao je Čavara.

Pri tome je podsjetio na presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić kojom se traži osiguranje izbora legitimnih političkih predstavnika triju naroda za Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

- HNS i HDZ BiH, ali i hrvatski narod u BiH, neće odustati od minimalnih zahtjeva, a to je promjena Izbornog zakona kako se ne bi ponavljao izbor drugog bošnjačkog člana Predsjedništva, kao što je to bio slučaj sa Željkom Komšićem – dodao je Čavara.

Izetbegović je u izjavi za medije tijekom subote izrazio očekivanje i kako će se ustrojiti novi saziv Vijeća ministara BiH te da će se sa srpskom stranom postići kompromis oko dostavljanja dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa NATO savezu.

Takvu mogućnost vodeći srpski političar Milorad Dodik u više je navrata odbijao. Vlast u BiH nije izabrana skoro godinu dana od izbora 2018., a godišnjica će biti u ponedjeljak 7. listopada.

(Izvor: Fenix Magazin/ HINA)