Foto: ilustracija unsplash.com Foto: ilustracija unsplash.com

Američki predsjednik Donald Trump objavio je novu odluku američke administracije o viznom režimu prema kojoj Hrvati, uz Bugare, Rumunje i državljane Cipra i dalje moraju zatražiti vizu ako žele putovati u SAD, poslovno ili turistički do 90 dana.

Hrvati neravnopravni u odnosu na ostale članice EU

Odbijenicu temelje na i dalje visokom postotku odbijenih zahtjeva za vizu koji trenutačno iznosi 5,1 posto, a Amerikanci su uporni u tomu da se snizi na manje od 3 posto. Hrvatska i Cipar proteklih su godina isticani kao pozitivni primjeri, blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, no u bezvizni režim ušla je samo Poljska.  

Bez reciprociteta

Iako je Europska komisija do 12. travnja 2016. trebala uvesti vize za državljane SAD-a i Kanade jer te države nisu ukinule vizu za sve građane EU-a, Komisija naposljetku nije provela svoju odluku.

Nove američke carine za EU

Zategnutiji odnosi na relaciji EU-SAD nastavljaju se i u gospodarskom polju. SAD su najavile podizanje carina na uvoz prehrambenih proizvoda iz Europske unije. Može li se američko podizanje carina od 25 posto odraziti i na hrvatsko tržište, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat smatra da može i jednim dijelom će se i odraziti, no napomenuo je da je u protekloj godini hrvatski izvoz u Ameriku bio na razini 400 milijuna dolara.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetnistva i obrta (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

- S obzirom na proizvode ili kontingent proizvoda na koje su uvedene carine, a to su pretežno poljoprivredni proizvodi, mali dio tih proizvoda bit će podložan takvim visokim carinskim stopama, ali to je s obzirom na količinu izvoza Hrvatske prema Americi jedan gotovo neznačajan dio – naglašava Horvat.

Široka lepeza proizvoda

Carine će prema listi koju je objavio Ured američkog trgovinskog predstavnika obuhvatiti široku lepezu prehrambenih proizvoda, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski.

SAD planira cariniti po stopi od 25 posto i uvoz određenih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, svinjetinu i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške, te voćne i povrtne sokove, uz izuzetak soka od rajčica.