Foto: snimka zaslona/logo Foto: snimka zaslona/logo

U priopćenju Vijeća stoji:

"Najoštrije osuđujemo i pozivamo Tužiteljstvo da preko Ministarstva unutarnjih poslova pronađe autore Instagram objave nacističkoga i šovinističkog sadržaja koja je upućena manjinskim narodima u Crnoj Gori, a koja se širi društvenim mrežama.  

Sadržaj video zapisa na koji reagiramo poziva otvoreno na besramno uništavanje klanjem Hrvata, Bošnjaka i Albanaca, veliča ratne zločince i  genocide iz prošlosti i izražava žal za tim što nije više takvih.

Posebno želimo istaknuti zahtjev prema Ministarstvu unutarnjih poslova da pronađe IP adresu sa koje je postavljen spomenuti video uradak.

Osuđujemo ne samo gore navedeni sadržaj koji je neprihvatljiv za bilo koje iole civilizirano društvo 21. stoljeća u Europi, nego jednako tako i zloupotrebu djece preko koje se šalju ovakve poruke u videu, a nažalost, djecu kontaminiraju za cijeli život.

O sadržaju ovog videa obavještavamo kako cijelu crnogorsku javnost tako i Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, Pravobranitelja Crne Gore, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke, Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, i posebnog izvjestitelja Europske komisije  za Crnu Goru Tonina Piculu da sukladno svojim ovlaštenjima utječu da takvi šovinistički napisi ne bi Crnu Goru kao državu i cjelokupno društvo udaljavali od svega što je postignuto u približavanju vrijednostima Europske unije."