Foto: hrvatiizvanrh.gov.hr Foto: hrvatiizvanrh.gov.hr

Cilj je Natječaja unaprjeđenje hrvatske suvremene drame, povećanje mogućnosti profesionalnoga angažmana mladih autora/autorica, jačanje hrvatskoga zajedništva te očuvanje hrvatskoga jezika, kulture i identiteta, poručuju iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Otvoren je do 1. siječnja iduće godine, a najbolji autor/ica bit će nagrađena plaketom i novčanom nagradom. Najveće priznanje za pobjednika natječaja bit će izvedba predstave u idućoj kazališnoj sezoni 2021. te uvrštenje u redovni repertoar HNK u Mostaru. 

Poznavanje hrvatskoga jezika ima nemjerljivo značenje za očuvanje, ali i za razvoj hrvatskoga identiteta u svijetu, rekao je državni tajnik Zvonko Milas

- Želja nam je i cilj, i putem ovog projekta, potaknuti mlade širom svijeta da svoju kreativnost, spisateljski talent izraze upravo na hrvatskom jeziku - jeziku koji ih povezuje s domovinom njihovih predaka, baka i djedova. Jeziku koji je temelj i potvrda identiteta jednog naroda – u ovom slučaju hrvatskog naroda - kaže Milas.

Uvjeren je, dodaje, kako će Natječaj pobuditi veliki interes u hrvatskim zajednicama diljem svijeta.

- S pravom se kaže da je jezik prava domovina. Zahvaljujući i ovom natječaju, zahvaljujući ljubavi prema hrvatskom jeziku, i naša zajednička domovina Hrvatska će uvijek biti s njima, gdje god da živjeli. I to je ono što je važno - poručio je Milas. 

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH u posljednje četiri godine radio je upravo na tom području - povećao je broj stipendija za učenje hrvatskoga jezika na sveučilišnim tečajevima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, kao i za mentorirani online tečaj hrvatskoga jezika HIT-1, podsjeća Milas. Od 2018. godine omogućen je upis na studijske programe u posebnoj upisnoj kvoti za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva na Sveučilištu u Zagrebu, Zadru i Osijeku, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru. Uspostavljena su i 4 nova lektorata hrvatskoga jezika od posebne važnosti za Hrvate izvan Republike Hrvatske: Sveučilište Zapad u Temišvaru, Sveučilište Magallanes u Punta Arenasu, Sveučilište u Novome Sadu i Visoka pedagoška škola Gradišće u Željeznom (prvi lektorat hrvatskoga jezika u državama njemačkog govornog područja).