(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Vinarija Čitluk proizvodi vrhunska vina od osnutka 1957. godine, a danas ih izvozi u više 20 zemalja s četiriju kontinenata. Voditelj prodaje Darko Lasić u razgovoru za Brotnjo.info iznio je podatak da od ukupne količine Vinarija Čitluk izvozi više od 60 posto svojih proizvoda. - Poznato je da naša vinarija ima dugu tradiciju izvoza kvalitetnih i vrhunskih vina. Stoga posebno veseli što je ovo prva isporuka našega vina u daleki Nepal. Pošiljka se sastoji od naših vrhunskih vina i specijalnih edicija. Riječ je o Brocco prestige secu, Žilavki Mostar, Kamenom, Blatini de broto, Cabernet Sauvignonu, Teuti Blatina, Blatini Barrique i Blatini Grand Cru., što predstavlja raznovrstan asortiman bijelih i crvenih vrhunskih vina kao i pjenušca koji je dobiven klasičnom metodom. Put za Nepal je dug, a prijevoz vrlo složen - rekao je Lasić te dodao da postoji mogućnost za nastavak suradnje s kupcima iz Nepala.

- Jako nas veseli kada nam netko pošalje e-mail ili sliku s našim vinima u Chicagu, Shenzhenu, Dubrovniku, Tel Avivu, Melbourneu i drugim velikim svjetskim gradovima. Dokaz je to zadovoljstva kupaca sa svih strana svijeta. Uskoro očekujemo i sliku s našim vinima na Himalajima – dodao je Lasić.

(Foto: Pixabay)

Na prostranstvu hercegovačkog krša, od gornjega toka Neretve preko Mostara do Jadranskoga mora, vinogradi zauzimaju pitome oaze koje su čovjek i priroda stvarali tisućama godina. Sredozemna klima, reljef i tip tla pogodovali su uzgoju vinove loze i to autohtonih sorti Žilavke i Blatine. Nadaleko je poznata plantaža Kameni vinogradi, podignuta na broćanskoj visoravni nad desnom obalom rijeke Neretve. Na 10 hektara površine u golom kamenu, zasađeno je 300.000 sadnica. S te lokacije potječe poznata i mnogo puta nagrađivana Žilavka - Kameno vino.

(Foto: screenshot/YouTube)

Vinarija Čitluk s 300 hektara nasada u vlasništvu i više od 100 hektara u koopreaciji s Hercegovinavinom te smještajnim i prerađivačkim kapacitetom od 110.000 hektolitara, najveća je vinarija u Bosni i Hercegovini.