Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Polaganjem svečane prisege, formiranjem Klubova konstitutivnih naroda i kluba Ostalih te izborom rukovodstva doma, konstituiran je novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH za mandatno razdoblje od 2018. do 2022., izvještava Večenji.ba. 

Rukovodstvo Doma naroda na državnoj razini činit će predstavnici HDZ-a BiH, SNDS-a i SDS-a, a HDZ BiH i SNDS imaju najviše izaslanika u Državnom domu naroda, po četiri u klubovima srpskog i hrvatskog naroda od pet koliko ih broji svaki od klubova. 

Dragan Čović, Lidija Bradara, Bariša Čolak i Marina Pendeš izaslanici su HDZ BiH dok je peti izaslanik Zlatko Miletić iz Demokratske fronte. 

Klub Bošnjaka u državnom Domu naroda činit će Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bečirović iz SDP-a i Fahrudin Radončić iz SBB-a. Prethodno su u Klub Srba u Dom naroda PS BIH iz Republike Srpske izabrani Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNDD-a i Mladen Bosić iz SDS-a. Za predsjedatelja Doma naroda izabran je Tomislav Martinović (HDZ BiH). 

I u novom sazivu ostao je nepopunjen Klub izaslanika iz reda srpskog naroda, jer u pojedinim županijama jednostavno nema zastupnika iz ovog naroda te ih ne mogu ni delegirati u Federalni dom naroda. Tako je danas od predviđenih 58 prisegnulo ukupno 55 izaslanika.