Foto: logo Foto: logo

Školarinska zaklada Hrvatske bratske zajednice Amerike (The CFU Scholarship Foundation Inc.) jedinstven je obrazovni potporni program američkih Hrvata i njihovih prijatelja na sjevernoameričkome kontinentu. Zaklada je pokrenuta u lipnju prije točno 62 godine u Pittsburghu.

- Fond Školarinske zaklade  HBZ-a ima na svom računu nešto više od 7 milijuna američkih dolara. Taj iznos raste tako reći iz dana u dan. Naši članovi, odsjeci i kulturna te sportska udruženja doniraju sredstva da bi se pomoglo mladim članovima HBZ-a i roditeljima pri školovanju na visokoškolskim ustanovama. Bankovni račun Fonda je odvojen od drugog poslovanja Zajednice, a njime upravlja direktorski kolegij zasebne uprave koja se bira na godišnjoj sjednici Zaklade u listopadu. Transparentnost Fonda je vrlo važna pa je račun odvojen od računa naših anuiteta i životnog osiguranja te se zbog toga i nalazi u drugoj banci (PNC) - objašnjava Franjo Bertović, potpredsjednik HBZ-a.

- Na godišnjoj sjednici u listopadu, osim izbora odbornika Zaklade, utvrđuje se točno stanje računa te pregledaju sve pristigle molbe studenata koji su zatražili stipendijsku pomoć. Svaki zahtjev se razmatra pojedinačno. O socijalnim i ekonomskim faktorima te obrazovnim rezultatima ovisi visina stipendije s tim da niti jedan student s potpunom dokumentacijom nikada nije bio odbijen.  Zahtjev za stipendiju već na prvoj stranici obrasca ima tiskana Pravila, koja su vrlo jednostavna, a njih se pri dodjeli stipendija moraju strogo pridržavati odbornici Zaklade. Riječ je o 12 točaka. Primjerice, student treba biti najmanje 3 godine član HBZ-a, jedan od roditelja treba biti član Zajednice, treba se podnijeti zahtjev do 15. rujna u tekućoj akademskoj godini, osoba  treba biti redoviti student, a treba  priložen i prijepis ocjena - pojasnio je potpredsjednik HBZ-a. 

Izvor: HMI