(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

Fokus konferencije o sigurnosti bit će i na kriznim žarištima - od Libije, preko Perzijskog zaljeva do istočne Azije.

Godišnji skup koji se održava 53. put, otvorio je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier. U glavni grad Bavarske prvi put dolaze francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a SAD šalje čak trojicu predstavnika, državnog tajnika Mikea Pompea, ministra obrane Marka Espera i energetike Dana Brouillettea.

Iz Amerike dolazi i predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, jedna od najžešćih kritičarki predsjednika Donalda Trumpa te Mitt Romney, jedini republikanski senator koji je nedavno glasovao za Trumpov opoziv. Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije i Irana - Wang YiSergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif također sudjeluju na skupu na kojem Hrvatsku predstavljaju premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

(Foto: hrt.hr)

Grlić Radman razgovarao s Pompeom

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman tijekom dana se sastao i s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom. Razgovarali su o ukidanju viza za hrvatske građane. 

- Sjedinjene Države trebale bi do kraja godine Hrvatima ukinuti vize, a dvije zemlje potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Dodao je kako je bilo riječi o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i o potpori SAD-a o ulasku Hrvatske u OECD.

- Sve smo (uvjete) ispunili i to je pitanje trenutka. To je u interesu i hrvatskih i američkih gospodarstvenika - zaključio je Grlić Radman.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize. Poljska je iz viznog režima isključena krajem prošle godine.

(Izvor: hrt.hr)