(Foto: HRT/ snimka zaslona) (Foto: HRT/ snimka zaslona)

Na kraju dvodnevnog službenog posjeta BiH ministar Gordan Grlić Radman odvojeno je razgovarao s predsjedateljem Vijeća ministara te zemlje Zoranom Tegeltijom, kao i s čelnicima parlamenta BiH, pa su se ondje pojavili i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji predsjedava Domom naroda, te HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je u tom domu Izetbegovićev zamjenik, javlja Hina.

Nakon razgovora s njima Grlić Radman novinarima je kazao kako je na dnevnom redu bio i non-paper koji je Hrvatska ranije poslala Vijeću za vanjske poslove Europske unije s ciljem ubrzanja europskih integracija BiH.

Razgovorima o tom dokumentu, kako je kazao, dokazano je poštovanje i uvažavanje koje Hrvatska gaji prema BiH jer time želi otvoriti prostor da se non-paper poboljša, pa tako i rasprava na Vijeću za vanjske poslove Unije, vjerojatno u svibnju, učini produktivnijom.

Grlić Radman je istaknuo kako je pozicija Hrvatske u odnosu na BiH jasna te da u cijelosti uvažava tu zemlju kao državu dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda.

“Snažno smo podržali potrebu izmjene izbornog zakona i time ukloniti sve nejednakosti koje postoje”, kazao je Grlić Radman dodajući kako su i sugovornici s bosanskohercegovačke strane suglasni da se izborni zakon mora promijeniti i time poboljšati suradnju unutar BiH.

''EU u cijelosti poštuje cjelovitost i suverenost BiH''

Na pitanje o tome što je istina, a što laž u raspravama o tome da neke države Europske unije potiču ideju o ''mirnom razlazu'' u BiH, Grlić Radman je izrijekom kazao kako takvo što unutar Unije sigurno ne postoji.

- EU u cijelosti i sve njene države poštuju međunarodno pravo, jednako kao i Hrvatska, što znači cjelovitost i suverenost BiH kao države -  kazao je Grlić Radman dodajući kako su sve druge tvrdnje špekulacije.

Sva politika unutar Europske unije, istaknuo je Grlić Radman, fokusirana je na afirmativni pristup BiH kakav sadrži hrvatski non-paper. Dodao je kako Hrvatska jest i ostat će odvjetnik BiH u strukturama Unije i želi da ta zemlja bude jače zastupljena u raspravama unutar tijela Unije.

- Mi tu možemo puno pomoći - poručio je Grlić Radman.

Prije razgovora s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Grlić Radman se odvojeno sastao s američkim veleposlanikom u BiH Ericom Nelsonom i šefom delegacije Europske unije Johannom Sattlerom. Obojica su na svojim Twitter profilima potvrdili kako pridaju posebnu pozornost izmjenama izbornog zakona u BiH te kako je to bila važna tema o kojoj su razgovarali sa šefom hrvatske diplomacije.

Sattler je podsjetio kako je stajalište Unije da mišljenje Europske komisije iz 2019. o reformama koje BiH treba provesti otvara put za napredak, kao i za provedbu izbora 2022. koji će biti “slobodniji i pošteniji”.

Boravak u BiH ministar Grlić Radman završio je posjetom Kreševu, općini u središnjoj Bosni u kojoj živi nešto više od pet tisuća stanovnika, a gotovo 80 posto su Hrvati.

Ondje se sastao s lokalnim dužnosnicima i poduzetnicima te je obišao muzej franjevačkog samostana sv. Katarine, koji čuva uspomene na dugu povijest ovog kraja obilježenog rudarstvom i obradom metala. U samostanskoj riznici čuva se veći broj kaleža, monstranci, kadionica, kandila i svijećnjaka, pretežno rađenih u srebru i s pozlatom od kojih neki potječu iz XV. stoljeća.

Redovnik u Kreševu bio je i fra Grgo Martić, znameniti hrvatski književnik i prosvjetitelj kojemu je ondje posvećena spomen-soba.

(Izvor: HINA/ HMS)