Mate Granić (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Mate Granić (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Granić ističe kako je odlukama visokih predstavnika nakon Daytona hrvatski narod izgubio nekoliko instrumenata zaštite vitalnih nacionalnih interesa poput mogućnosti da sam bira svog člana Predsjedništva BiH pa to treba ispraviti unutarnjim dogovorom, a Hrvatska želi da EU u tome pomogne.

- Svi drugi non-paperi su spinovi i ovo je jasna inicijativa za raspravu unutar EU - kazao je Granić odgovarajući na pitanje o različitim dokumentima koji su se pojavili u medijima i kojima se predlaže promjena granica na zapadnom Balkanu radi stvaranja velikih nacionalnih država.

Istaknuo je kako Hrvatska čvrsto podupire načelo nepromjenjivosti granica što je i stajalište svih važnih zapadnih država uključujući SAD pod administracijom Joea Bidena koji dobro poznaje zapadni Balkan.

To onda, dodao je Granić, znači i potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH a to je bilo stajalište Hrvatske u kontinuitetu i nakon nesupjeha različitih planova za okončanje rata u BiH. Dodao je kako je legitimno pravo Hrvatske tražiti da se poštuje bit i Daytonskog kao i Washingtonskog spotrazuma što ona svojom inicijativom i čini.

- Kako će se legitimni predstavnici naroda dogovoriti to je njihovo pravo, ali Hrvati moraju sami birati svog člana Predsjedništva BiH i ništa drugo - zaključio je Granić odbijajući tvdnje kako se Hrvatska na bilo koji način miješa u unutarnja pitanja BiH.

(Hina)