Postavljanje plastenika u Ljubuškom. (Foto: Dnevnik.ba/ snimka zaslona) Postavljanje plastenika u Ljubuškom. (Foto: Dnevnik.ba/ snimka zaslona)

Neke od pogodnosti za poljoprivrednike i proizvođače financiraju se, uz domaće, i iz inozemnih izvora, kao što su poticaji u sjetvi, nabava različite opreme, nadoknada šteta nastalih od mraza i niskih temperatura, nabava plastenika.

Zbog mraza i nepovoljnih vremenskih uvjeta u Ljubuškom je prijavljeno 252 štete, a Grad Ljubuški za sanaciju je izdvojio 100.000 KM, od Vlada Federacije BiH zatraženo je 100.000 KM, a pomoć se očekuje i od Županije Zapadnohercegovačke.Za dodjelu potpore za proljetnu sjetvu prijavila su se 274 poljoprivredna gospodarstva, a za te potrebe planirano je 200.000 KM.

Kako bi se dodatno unaprijedila poljoprivredna proizvodnja, prije dva mjeseca u poslovnoj zoni Zvirići otvoren je Sabirno-distribucijski centar, namijenjen za plasman povrća i voća, u koji je uloženo više od 1,000.000 KM. Trenutačno je u provedbi još jedan projekt važan za ljubuške poljodjelce, a njegova vrijednost prelazi 300.000 KM.

Radi se o projektu nabave plastenika tunelskog tipa, koji su ujedno i najčešći tip plastenika koje koriste domaći ratari. Razlog tomu je njegova cijena i jednostavnost. Njihova pojedinačna površina je 320 metara kvadratnih, a vrijednost 4090 KM. Plastenike će dobiti 76 poljoprivrednika članova PZ Plodovi zemlje iz Ljubuškog, koja provodi postupak nabave.

Cijeli projekt vrijedan je 310.000 maraka, a financiraju ga s po 20 posto udjela Grad Ljubuški, ŽZH i korisnici, a s 40 posto sudjeluje projekt RCDP (IFAD). Riječ je o nastavku projekta RCDP (IFAD VII) i još jednom vrijednom doprinosu Grada Ljubuškog, zajedno s partnerima, razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Korisnici projekta dolaze iz 17 ljubuških sela, a svaki od njih sudjeluje s 850 KM u pojedinačnom iznosu vrijednosti plastenika od 4.090 maraka. Dosad je dopremljeno i montirano 50 plastenika, u prosjeku dnevno se montira dva plastenika. Provođenje projekta usporila je pandemija koronavirusa, ali iz Grada Ljubuškog poručuju kako se nadaju da će sve biti gotovo kroz dva tjedna.

(Izvor: Dnevnik.ba)