Željka Lovrenčić. (Foto: Violeta Kalić) Željka Lovrenčić. (Foto: Violeta Kalić)

U povodu svoga posjeta Republici Sjevernoj Makedoniji, dr. sc. Željka Lovrenčić sudjelovat će u promociji najnovije zbirke pjesama mr. sc. Ljerke Toth Naumove članice Društva pisaca Sjeverne Makedonije i Društva književnika Republike Hrvatske. Kao istaknuta članica Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji aktivno sudjeluje u promicanju kulture predstavljajući brojne pisce ove dvije države.

Projekt je podržao ogranak ZHRM iz Skoplja, Bitole i Struge.

Željka Lovrenčić je  književnica, prevoditeljica, antologičarka, urednica i proučavateljica hrvatskoga iseljeništva, osobito onoga na španjolskome govornom području. Piše eseje, kritike i putopise.

Diplomirala je komparativnu književnost i španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1983. godine. Na istome je Fakultetu 1992. magistrirala filologiju. Prošireni i prerađeni rad naslovljen ''Obrasci fantastike u hispanoameričkom romanu'' objavljen je kao knjiga 2001. godine. Akademik Pavao Pavličić ocijenio ju je pionirskim radom. Doktorski rad pod nazivom ''Hispanistička Croatica: Tri naraštaja čileanskih pisaca hrvatskih korijena'' obranila je na Hrvatskim studijima 2011. Živjela je šest godina u Latinskoj Americi – u Meksiku i Čileu. 

Na španjolski je prevela dvadesetak knjiga hrvatskih autora objavljenih u Meksiku, Čileu, Španjolskoj, Kolumbiji i Boliviji. Bila je dopredsjednica Društva hrvatskih književnika, predsjednica Povjerenstva za književne veze, suradnica veleposlanstava Čilea i Španjolske te Hrvatske matice iseljenika.

Sudjelovala je na mnoštvu književnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu.
Autorica je izložaba održanih u NSK i na Interliberu, te kataloga o Pablu Nerudi, Miguelu de Cervantesu, hrvatskoj knjizi izvan Hrvatske, nakladi Hefti u NSK, hrvatskoj periodici u iseljeništvu. Tekstovi su joj prevođeni na španjolski, engleski, makedonski, rumunjski i bugarski.

Na dužnosti predsjednice Povjerenstva za književne veze Društva hrvatskih književnika organizirala je predstavljanja naših autora u Španjolskoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Meksiku, Boliviji, Čileu, Kubi, Kolumbiji i Australiji. 

Dobitnica je priznanja i zahvala bivšega čileanskog predsjednika Ricarda Lagosa i bivše ministrice vanjskih poslova Soledad Alvear te počasna građanka Porvenira, mjesta na krajnjem jugu Čilea odnosno ledenoj Ognjenoj Zemlji, kamo su dolazili prvi hrvatski doseljenici.