Foto: plakat Foto: plakat

Radi se u inicijativi koja okuplja mlade ljude s namjerom da ponudi konkretna rješenja i realizira zajedničke inicijative.

- Kroz naše događaje i aktivnosti želimo biti aktivno uključeni u javni prostor kroz teme od velike važnosti za mlade ljude, obrazovanje i kulturu - rekao je glavni tajnik i osnivač HF-a, Marko Vidaček, koji je porijeklom iz Varaždina.

- Većina nas već je bila uključena u hrvatsko djelovanje kroz makedonsko-hrvatske udruge (koji su i dalje naši partneri i suradnici) i kroz hrvatsku nastavu, što je samo po sebi govorilo o
našoj obvezi ka boljem organiziranju. Mladima je potreban novi pristup i iskreno vjerujem da smo u proteklom razdoblju, iako relativno kratko, uspjeli ponuditi novi koncept povezanosti i zajedništva, kreativan i interaktivan. To nam daje za pravo vjerovati da je ovo zdravi temelj na kojem nastavljamo još intenzivnije raditi i surađivati. Ne možemo govoriti o mladima bez mladih. Zbog toga smo osnovali HF, da se udružimo, povežemo, upoznamo, iskreno čujemo koje su potrebe i izazovi mladih Hrvata, zajednički predlažemo nova rješenja i provodimo ih s našim starijima organizacijama - dodaje Vidaček.

Danas je Hrvatski forum organizacija mladih koja pokriva područje promocije hrvatske kulture, umjetnosti i povijesti, makedonsko-hrvatskog prijateljstva, promicanja međudržavne suradnje i uključivanja i povezivanja mladih Hrvata.

- Najvažnije je da smo počeli raditi, povezivati se i surađivati. Ideja kao takva danas je stvarnost oko koje se pridružuje velik broj mladih Hrvata, ali i hrvatskih udruga u Makedoniji. Činjenica da postoji ozbiljna namjera širenja čini nas posebno ponosnima. U razdoblju iza nas proveli smo niz obrazovnih, programskih i humanitarnih aktivnosti u nekoliko gradova. Također smo osnovali Programsko vijeće kao savjetodavno tijelo sastavljeno od istaknutih ličnosti, stručnjaka, sveučilišnih profesora, hrvatskih novinara i književnika, a organizirani su i odbori iz različitih područja. Danas smo s klubovima u 6 gradova i to nas posebno raduje. 

Foto: Neda Maretić

Nudili smo zaista kvalitetan i kreativan sadržaj, radionice, treninge, seminare, a imali smo čast biti prvi koji su obradili neke teme, poput Dubrovačke Republike, Poljičkе Republike, Vinodolskog zakonika, lokalne i regionalne samouprave Hrvatske, Korčule i Korčulanskog statuta, Marin Držić, uključivanje mladih Hrvata - nabraja Vidaček. 

Uspostavili su suradnju s mnogobrojnim organizacijama civilnog društva iz Hrvatske te drugih susjednih zemalja. Uz to, radili su s nekoliko općina, pučkim pravobraniteljem, Povjerenstvom za odnose s vjerskim zajednicama i skupinama, s nizom nevladinih organizacija i instituta te istaknutim pojedincima hrvatskog naroda, književnicima, glumcima, a najavili su i suradnju s makedonskim i hrvatskim sveučilištima. 

 Sljedeći mjesec u Tetovu imamo Izbornu skupštinu na kojoj ćemo još jednom potvrditi naše proširenje, gdje ćemo kroz nove funkcije, odbore i povjerenstva u Forumu uključiti mnogo novih ljudi, koji su kao takvi već uspješni i dokazani mladi ljudi - najavljuje Vidaček. 

- Posebna zahvala Makedonsko-hrvatskom društvu (MHD), HKC-u "Marko Marulić", makedonsko-hrvatskoj udruzi (MHD Tetovo), Institutu za razvoj zajednice, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i hrvatskom Veleposlanstvu - zaključuje glavni tajnik i osnivač HF-a, Marko Vidaček.