(Foto: screenshot/Edi Zelić) (Foto: screenshot/Edi Zelić)

"Godina hrvatske kulture 2019. u Darmstadtu" održava se pod visokim pokroviteljstvom grada Darmstadta i gradonačelnika Jochena Partscha, Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika. Partneri događaja su biskupija Mainz, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Literaturhaus Darmstadt, programmkino rex i mnogi drugi.

Među prve točke programa spadaju duhovna obnova pod vodstvom P. Marka Glogovića (8. veljače u 19 sati, 9. veljače u 18 sati, 10. veljače sveta misa u 12:15 sati) i uz glazbenu pratnju sjajnog duhovnog sastava "Emanuel" iz Velike Gorice te otvorenje izložbe "Umjetnost u drvu i kamenu" autora fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića (10. veljače, 13:30 sati). Ti su događaji na rasporedu u crkvi odnosno župnoj dvorani sv. Fidelisa (Feldbergstr. 27, 64293 Darmstadt).

(Foto: screenshot/Edi Zelić)

Bogati program nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika dr. Gordana Grlića-Radmana o hrvatskom predsjedanju EU-om i predstavljanjem Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. U lipnju je na rasporedu sudjelovanje HKM Darmstadt na priredbi "Noć crkava" u Darmstadtu. Jesen 2019. u Darmstadtu bit će u znaku hrvatskih filmova. U suradnji s Odjelom za kulturu Hrvatske matice iseljenika izabrana su čak četiri filma različitih žanrova ( “Sve najbolje”, “Sve je bio dobar san”, “Šegrt Hlapić” i “Imena višnje”) koji će biti uvršteni u službeni program programmkino rex, a uz to u zajednici sv. Fidelisa prikazat će se i poseban film o Međugorju (“Mary’s land”). U Literaturhaus Darmstadt najavljena je književno-glazbena večer, a tijekom vikenda 30. studenoga i 1. prosinca 2019. vrhunac proslave 50. obljetnice Misije u Darmstadtu čine svečana akademija, među ostalim uz gostovanje klape HRM-a "Sveti Juraj" te euharistijsko slavlje koje će predvoditi biskup Mainza dr. Peter Kohlgraf.

Povodom svoga velikog jubileja HKZ Darmstadt izdaje i spomen-knjigu koju su uredili fra Nediljko Brečić i Edi Zelić, voditelj projekta "Godina hrvatske kulture 2019.", uz pomoć lektora Dinka Aračića i grafičkog urednika Roberta Filipovića. Knjiga će biti predstavljena 10. veljače 2019., a uređena je i posebna internetska stranica www.kulturjahr2019.de sa svim potrebnim informacijama i najavama. Posebne riječi zahvale zaslužuju sponzori, pomagači i volonteri bez kojih ne bi bilo moguće organizirati toliko obuhvatan i sadržajan događaj.

Mario Kolmanić