Glas Hrvatske - 20 godina

Međunarodni radijski kanal Glas Hrvatske, pod imenom Glasa Hrvatske prvi put se spominje 17. na 18. travnja 2001. godine, kao dvosatna emisija na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku, koju je Hrvatski radio emitirao na Kratkome i Srednjemu valu, satelitu i internetu. Emisiju je, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, prvi put, uz doprinos Hrvatskoga radija, financirala Hrvatska vlada. Bio je to nastavak prvog Međunarodnog programa Hrvatskoga radija pokrenutog 15. svibnja, ratne 1991. godine na hrvatskom i engleskom jeziku, namijenjenog hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj javnosti. Vikendom su tada emitirane i vijesti na španjolskom i portugalskom jeziku.

Današnji, cjelodnevni Međunarodni radijski programski kanal, izrastao iz spomenutih emisija i programa za Hrvate izvan RH i međunarodnu javnost, s probnim emitiranjem započeo je 29. travnja 2003. godine, a službeno emitiranje krenulo je na Dan HRT-a 15. svibnja 2003.

Stoga je mjesec travanj, ove 2021. godine, pravi slavljenički mjesec našega radijskoga kanala Glasa Hrvatske – 20 godina od prvog emitiranja pod tim imenom, a ''punoljetnih'' 18 od osnutka cjelodnevnog programa.