Hrvatski su učenici potvrdili da pripadaju u krug najistaknutijih mladih geografa u svijetu (Foto: Pixabay) Hrvatski su učenici potvrdili da pripadaju u krug najistaknutijih mladih geografa u svijetu (Foto: Pixabay)

Na 15. svjetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana pod pokroviteljstvom Svjetske geografske unije u Quebecu sudjelovalo je 165 učenika iz 43 države. Hrvatski su učenici osvojili dva srebrna i jedno brončano odličje. 

Srebrne medalje osvojili su Nikola Bišćan iz Srednje škole Donji Miholjac i Luka Banović iz Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke, priopćilo je Hrvatsko geografsko društvo (HGD). Brončanu medalju osvojio je Mihovil Penavić iz Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića iz Slavonskog Broda, a pohvalu Leo Radalj iz III. gimnazije Split. 

(Foto: Pixabay)

Tim su postignućima, navodi HGD potvrdili da pripadaju u krug najistaknutijih mladih geografa u svijetu te dostojno prezentirali Republiku Hrvatsku. Voditelji hrvatskoga olimpijskog tima bili su članovi Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva Dubravka Spevec i Ivan Šulc.

Hrvatski su učenici od 2010. do 2018. godine na geografskoj pozornici osvojili ukupno 24 medalje od toga sedam zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih odličja.

Uspješan nastup i kontinuirano osvajanje medalja hrvatskog tima na svjetskim geografskim olimpijadama rezultat je kvalitetnoga i predanog višegodišnjeg samostalnog rada učenika, poticaja i pomoći njihovih učitelja i nastavnika geografije tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja uz potporu članova njihovih obitelji te kvalitetnih priprema koje organiziraju voditelji geografskog olimpijskog tima uz pomoć nekoliko djelatnika Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.