Festival migracija Luksemburg (Foto: Hrvoje Dominić/HDL) Festival migracija Luksemburg (Foto: Hrvoje Dominić/HDL)

Na čak četiri štanda predstavljena je kulinarska, turistička, literarna i umjetnička raznovrsnost Hrvatske. Neposredno prije službenoga otvaranja Festivala sjajnim nastupom na velikoj pozornici na luksemburškome velesajmu publiku je oduševio ALF acoustic band iz Petrinje. Pjevačica Antonija Kihalić, uz pratnju Leona Rokića (gitara), Franje Ivišića (bas gitara) i Damira Prskala (violina) u okviru gostovanja u Velikom vojvodstvu održala je i koncert u Bosso Baru gdje je publika uživala u trosatnoj glazbeno-poetskoj večeri upotpunjenoj čitanjem proze i poezije autora Maje Šiprak, Ivane Švragulja, Siniše Matasovića i Marija Lovrekovića.

Festival migracija Luksemburg (Hrvoje Dominić/HDL)

Festival migracija u Luksemburgu ove je godine iskorišten i za pravi festival predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti, što pokazuju dodatne brojne aktivnosti u izložbenom prostoru LuxExpo. U okviru umjetničkog salona ARTSmanif Hrvatsku je predstavljala Ivana Švragulja. Posjetiteljima Festivala predstavila je svoja djela i sjajne radove učeničke zadruge "Lovreki", a svoje veliko iskustvo u organizaciji radionica likovnosti i aktivnog građanstva primijenila je i u radu s hrvatskom djecom u Luksemburgu. - Sva djeca znaju crtati! Ne vjerujte nikome tko vam kaže drukčije - rekla je Ivana Švragulja. Petnaestero oduševljene djece u dobi od 6 do 16 godina uz odličnu su mentoricu izradili i svoje prve slikovnice.

U ostvarenju gostovanja umjetnika i glazbenika iz Petrinje u Luksemburgu, osim Hrvatskog društva Luksemburg, sudjelovali su i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Petrinje, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja te Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" Sisak. TZG Petrinje je pripremila promotivne materijale, dok su petrinjska i sisačka knjižnica Hrvatima u Luksemburgu poklonile preko stotinu knjiga na hrvatskome jeziku i to hrvatskoj sekciji u Europskoj školi, odnosno profesoricama hrvatskog jezika Maji Emeršić i Matiji Manenica te Hrvatskom književnom klubu voditeljice Mirjane Kačavenda.

Festival migracija Luksemburg (Hrvoje Dominić/HDL)

ALF acoustic bend s prigodnim programom predstavio se i nakon nedjeljne mise u Hrvatskoj katoličkoj misiji Luksemburg, gdje su voditelju don Froku Zefiqu predani molitvenici i udžbenici za vjeronauk.

- Dugo ćemo pamtiti gostovanje naših umjetnika i glazbenika iz Petrinje. Između njih i Hrvata u Luksemburgu uspostavljena je posebna veza. Uživali smo u glazbi i umjetnosti i stvorena su nova prijateljstva. Posebno zahvaljujemo svim vrijednim pomagačima na našim štandovima, bez kojih ovako uspješan nastup ne bi bio ostvariv - zadovoljno zaključuju u Hrvatskom društvu Luksemburg.

(Goran Filipović)