Foto: snimka zaslona/volksgruppen.orf.at Foto: snimka zaslona/volksgruppen.orf.at

Rezolucija sadržava devet mjera "Minority Safepack" inicijative, koju je pokrenula Federalna unija europskih narodnih grupa (FUEN). Među ostalim, predviđaju utemeljenje programa za male jezične zajednice, stvaranje centra za jezičnu različitost i slobodu pri sastavljanju i korištenju audiovizualnih sadržaja u manjinskim regijama.

Europski parlament pozvao je Europsku komisiju da se bavi ovom tematikom, odnosno da predloži zakonske mjere bazirane na EU ugovorima. Izjavili su da je za čuvanje nacionalnih i jezičnih manjina prije svega odgovorna svaka država članica Europske unije, ali da ih Unija u tome mora podržavati.

Pozvali su Komisiju da izradi skupnu bazu europskih minimalnih normi za čuvanje manjinskih prava, a članice Europske unije da poduzmu potrebne mjere za očuvanje pripadnika manjina.

Rezolucija Europskoga parlamenta je predzadnji korak do željene realizacije prijedloga "Minority Safepack" inicijative. Europska komisija će svoj stav izložiti do 15. siječnja ove godine, nakon čega slijedi rasprava u Vijeću Europske unije, najvažnijeg tijela za odluke EU-a.

(Izvor: volksgruppen.orf.at)