Blagoslov žita. (Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata) Blagoslov žita. (Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata)

Službenom otvorenju ovogodišnje Dužijance prethodila je sveta misa u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu koju je predvodio mjesni župnik vlč. Dražen Dulić u zajedništvu s mons. dr. Andrijom Anišićem koji je ujedno i predsjednik UBH-a Dužijanca. 

Unatoč pandemiji koronavirusa organizatori najveće tradicionalne manifestacije bunjevačkih Hrvata najvaljuju da će se svi predviđeni programi Dužijance 2020. održati.

- O mjerama sigurnosti i stanju u cijeloj državi ovisit će i naše manifestacije. Ono što nam je bitno jest održati kontinuitet, a prema potrebi ćemo određene manifestacije ili događaje reducirati ovisno o mogućnostima u danom trenutku – rekao je direktor ove udruge Marinko Piuković.

Dodao je kako su sveta misa i blagoslov žita obavljeni onako kako nalažu obredi, no ove godine bez vjernika jer je na snazi bio policijski sat.

- Središnja proslava Dužijance, koja se planira održati u kolovozu, zasad nije upitna, no svakako ćemo pratiti stanje u zemlji i držati se potrebnih mjera sigurnosti. Na sastanku Organizacijskog odbora dogovorili smo se o tome da se sve manifestacije pripremaju kao da će sve biti održane, a u slučaju izmjena ćemo ono što se bude moralo eventualno prilagoditi. Hoćemo li nešto moći održati ili ćemo pojedine manifestacije morati reducirati, ovisit će isključivo o odredbama koje budu tada na snazi – objasnio je Piuković.  

Dužijanca prvi put i u Baji 

Jedna od prvih manifestacija koja je u programu jest Dužijanca malenih, koja je predviđena za početak lipnja, a koja okuplja veliki broj djece školske dobi. Za sada je u planu da će se misa zahvalnica s malim bandašem i malom bandašicom održati, a program koji je kulturno-umjetnički i odgojno-obrazovni će, prema Piukovićevim riječima, vjerojatno biti smanjen.

- Teško je unaprijed govoriti kada ne znamo ni do kada će na snazi biti izvanredno stanje u zemlji, niti kakve će mjere sigurnosti biti aktualne u tom razdoblju. Organizacija Dužijance malenih jest u nadležnosti HKC-a Bunjevačko kolo i s predsjednikom Centra Lazarom Cvijinom dogovorili smo se o tome kako ćemo nastojati da se manifestacija svakako održi, ali u kojemu obliku još ne znamo - istaknuo je.

Uz uobičajene manifestacije koje organizatori planiraju, ove godine održat će se Dužijanca u Baji, u Mađarskoj. 

- Nakon uspješne Dužijance u Zagrebu, odlučili smo organizirati i Dužijancu u Baji među Bunjevcima-Hrvatima u Mađarskoj. To je jedan od projekata koji će, ako bude moguće, biti ostvaren s Hrvatskom samoupravom grada Baje i Hrvatskom državnom samoupravom. Ovaj projekt je planiran dva tjedna nakon subotičke Dužijance te se nadamo kako će i biti ostvaren – zaključio je Piuković.