Sastanak DSHV-a (Foto: snimka zaslona/Facebook) Sastanak DSHV-a (Foto: snimka zaslona/Facebook)

Tri su predstavnika zajednice u posljednja dva mjeseca dobila pozicije u administraciji Autonomne pokrajine Vojvodine, a još je nekoliko mjesta obećano u gradskoj upravi Novoga Sada. Prenoseći zaključke predsjedništva DSHV-a, jedine političke stranke Hrvata u Srbiji, vojvođanski tjednik "Hrvatska riječ" navodi kako je proces uključivanja hrvatskih predstavnika zastao.

"Procesi uključivanja su najdalje otišli kada je u pitanju Pokrajina. U Somboru, Subotici, Apatinu, Baču pregovori nisu ni počeli", rečeno je na sastanku i navedeno kako u razgovorima s predstavnicima vlasti "nikakvih pomaka nema od 2. prosinca, osim što je otvoreno pitanje uključivanja predstavnika Hrvata u institucije Novog Sada".

- Hoćemo cjelinu. Republika, Pokrajina, lokalno i da to završimo jednim sporazumom. Toga do sada nije bilo. Apeliram na strpljivost - rekao je na skupu predsjednik stranke Tomislav Žigmanov, navodi "Hrvatska riječ".

Po njegovim riječima, Srbija nije mogla ostati nijema na korake koja je Hrvatska učinila glede uključivanja srpske manjine i ponudila je mogućnost postizbornog uključivanja političkih predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenje odluka.

- Pri čemu se ne definiraju pravila, rokovi i ne razgovara se uvijek s onima koji su zainteresirani. Usporedo s tim imate unutar zajednice proces koji generira nekoliko ljudi koji žele DSHV kao političku stranku maknuti iz političkog procesa - kazao je među ostalim Žigmanov. On je upozorio da se u međuvremenu unutar DSHV-a "stvara umjetna klima nezadovoljstva".

Predsjedništvo DSHV-a donijelo je zaključak da se pregovori sa SNS-om nastave do kraja veljače. DSHV je godinama ukazivao na isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka u Srbiji, napose u pitanjima koja se tiču njihova položaja. 

Goran Kaurić iz Zrenjanina, koji je i visoki dužnosnik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, podsjeća na povijest i važnost njihovih inicijativa.

Goran Kaurić, DSHV

Goran Kaurić, DSHV

0:52

Stranka je pozivala vodstvo Srbije da primjeni međudržavnu obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta u izvršnim i državnim tijelima, po uzoru rješenja koja postoje za srpsku manjinu u Hrvatskoj. Do pomaka je došlo, navode hrvatski mediji u Vojvodini, poslije obraćanja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na otvorenju obnovljene rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu u listopadu 2020., kada je najavio uključivanje hrvatskih predstavnika u tijela vlasti.

(Izvor: HINA)