Foto: plakat/Facebook Foto: plakat/Facebook

Njezini predstavnici nalaze se na vrhu izbornih lista koalicije i računaju na ulazak u parlamente Srbije, Vojvodine i više lokalnih samouprava, rekao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Istaknuo je da ulazak u koaliciju nije prodaja.

- Nismo se prodali, naprotiv, u zadanim okvirima u Srbiji izabrali smo ono što je najbolje za hrvatsku zajednicu i DSHV - dodao je Žigmanov.

Podsjetio je da Srbija nije uvela institut zajamčenih mandata premda je to njezina međunarodna obveza koju je s Hrvatskom potpisala 2004.

U toj situaciji, dodao je, bile su dvije mogućnosti: ili se stalno žaliti ili prihvatiti pravila igra koja su na sceni i s njima se uhvatiti u koštac.

- Mi smo izabrali borbu za opstojnost i prava hrvatske manjine u Srbiji. Naravno da smo u koalicijskim pregovorima zauzeli visoku poziciju. Osigurali smo našu vidljivost, a našu samostalnost nećemo izgubiti - rekao je Žigmanov.

Žigmanov: narušavanje stabilnosti hrvatske zajednice

Upozorio je kako se Hrvati osjećaju nesigurno poslije nedavnih incidenata koje su u javnosti povezane s pripadnicima te zajednice.

U Subotici je jedna osoba na pravoslavni Uskrs na svojemu balkonu izvisila hrvatsku zastavu i glasno puštala pjesme Marka Perkovića Thompsona, a u medijima je kritizirana i nastava na hrvatskom jeziku zbog čega je zabranjen udžbenik za osmi razred.

- U Srbiji postoje ozbiljni procesi kojima je cilj narušavanje stabilnosti, razvoja i kompetentnosti hrvatske zajednice. Oni se generiraju, ne iz slabosti hrvatske zajednice, već su inputirani izvana. Na takvo što ne pristajemo i inzistirat ćemo da se ti procesi zaustave. Na to ćemo upozoravati ne samo državna tijela Srbije, već i matičnu Hrvatsku i međunarodnu javnost - istaknuo je čelnik DSHV-a.

Nema zajamčenih mandata

U Srbiji će se 21. lipnja održati izbori za zastupnike u Skupštini Srbije i Vojvodine, kao i vijećnike u lokalnim samoupravama, no hrvatska zajednica ni na ovim izborima ne može računati na zajamčene mandate.

Pitanje zajamčenih mandata u skupštini Srbije i Vojvodine za predstavnike hrvatske manjine, po uzoru na model koji u Hrvatskoj postoji za srpsku manjinu, godinama je u vrhu popisa otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

DSHV je zato prinuđen ulaziti u koalicije s drugim demokratskim, proeuropskim regionalnim ili beogradskim strankama.

Stranka hrvatske manjine je na prethodnim izborima nastupila u koaliciji s Demokratskom strankom (DS) i Žigmanov je bio član zastupničkog kluba te stranke u srbijanskom parlamentu.

Izvor: HINA