foto: snimka zaslona/Radio Dux foto: snimka zaslona/Radio Dux

- Danas imam posebnu čast i zadovoljstvo što nakon 82 godine, dakle od 1939. kada je u Donjoj Lastvi zadnji put vijorila hrvatska zastava, nije izbrisano sjećanje, koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori - rekao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, istaknuvši da taj događaj potvrđuje opstojnost Hrvata na tim prostorima.

- Hrvatsko nacionalno vijeće je po istom zakonu odredilo i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a odabrali smo 13. siječanj, kao sjećanje na 809. godinu, kada su otkupljene moći Sv. Tripuna, što predstavlja nultu točku povijesnoga dokumentiranog trajanja našeg naroda - rekao je Deković, prisjetivši se također i postojanja Hrvatske seljačke stranke i velikih imena koja su predstavljala hrvatski narod na ovim prostorima.

- Za nas zemlja nije tek ekonomsko dobro, nego dar od Boga i naših predaka, sveti prostor s kojim moramo biti u interakciji ukoliko želimo zadržati svoj identitet i svoje vrijednosti i kako reče Luka Brajnović u knjizi "i služiti istini" - kazao je Deković i istaknuo da se "ne možemo odreći, ama baš i da hoćemo, svega u svijetu u kojemu živimo, i samo šutjeti i plakati". Moramo, kako je kazao, kada je potrebno i tražiti svoje pravo, ali svjesni da je sve počelo prije nas.

Foto: snimka zaslona/Radio Dux

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović u svom je obraćanju posebno pozdravio pojedince, koji su u relativno skoroj prošlosti doživljavali progone i utvrđivali svoj identitet patnjama, kroz koje su morali proći oni i njihove obitelji te je istaknuo kako je taj dan posvećuje njima.

- Današnji dan je veliki za sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori, veliki je za hrvatsku nacionalnu manjinu, ali veliki je i za samu državu Crnu Goru. Današnjim događajem Hrvati u Crnoj Gori potvrđuju svoj vitalitet i dokazuju da su sljedbenici velikih ideja, ali kad ste sljedbenici velikih ideja, onda nadilazite brojčanu vrijednost koju imate. Važan je i za samu Crnu Goru, jer ona na ovaj način pokazuje i dokazuje da uvažava i poštuje prava svojih manjina - rekao je Vuksanović.

- Ovim prostorom smjenjivale su se mnoge državne sile i mnoga državno-pravna uređenja. S nekima od njih imali smo kulturološku bliskost, a religioznu istovjetnost. Ali i pored toga, mi smo ostali Hrvati. Nismo postali nešto drugo - naglasio je Vuksanović te kazao da vrijeme koje traži žrtvu je vrijeme velikih ostvarenja i da je potrebna povijesna distanca da bismo postali svjesni određenih dostignuća.

- Ponosan sam što je upravo Hrvatska građanska inicijativa u prošlom sazivu Skupštine Crne Gore dala nemjerljiv doprinos donošenju ovog emancipatorskog zakona. I nije baš precizan termin da mi danas postavljamo hrvatsku zastavu na Dom kulture koji su podigli Hrvati, a isti taj dom su obnovili Hrvati prije 10 godina. Zašto nije precizan taj pojam "postavili smo hrvatsku zastavu?" Najprecizniji je pojam "vratili smo hrvatsku zastavu", jer hrvatska trobojnica vijorila se i 1851., kada je nezaboravni ban Josip Jelačić došao u Kotor i bio egzaltirano dočekan od bokeškog puka - ističe Vuksanović, uz potrebu svjesnosti nastavljača tradicije i obveze koju su nam ostavili preci.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić istaknuo je značenje hrvatskog grba i zastave, "povijest koju baštinimo kao Hrvati u Crnoj Gori, dijeljenja iste i značaja ovog događaja za Hrvate na ovim prostorima".  

Prilikom postavljanja zastava oglasila su se i crkvena zvona sv. Roka.

Nazočni su bili generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, potpredsjednik HGI-ja Ilija Janović, potpredsjednik SO Tivat Andrija Petković i direktor tivatskog Centra za kulturu Neven Staničić.

(Radio Dux)