Donacija Grada Graza za Banovinu. (Foto: ustupila Snježana Herek) Donacija Grada Graza za Banovinu. (Foto: ustupila Snježana Herek)

Donaciju su u ime gradonačelnika Graza Siegfrieda Nagla uručili dogradonačelnik Mario Eustacchio i gradski vijećnik Kurt Hohensinner.

Grad Graz ujedno iskazao je i zahvalnost inicijatorima i sudionicima četiri velika humanitarna konvoja koji su tijekom prosinca i siječnja iz Štajerske u potresom pogođeno područje dostavili 255 tona humanitarne pomoći, 21 stambeni kontejner, te donirali 85 tisuća eura.

Simboličnoj predaji donacije, uz veleposlanika Glunčića i visokih predstavnika Grada Graza  nazočili su i počasni konzul Republike Hrvatske u Štajerskoj  Nikolaus Hermann te Brigitte Dubovsky i Ivica Marjanović kao jedni od najzaslužnijih organizatora humanitarnih transporta iz Štajerske.

(Foto: ustupila Snježana Herek)

Upisavši se u Zlatnu knjigu Grada Graza veleposlanik Glunčić zahvalio se ''Gradu sa srcem'' i svim građanima Štajerske na vrijednim donacijama, a organizatorima humanitarnih konvoja na nesebičnom angažmanu.

Donacija gradišćanskih Hrvata

U ime donatora, Privatne inicijative gradišćanskih Hrvata i prijatelja, uz pokroviteljstvo Koordinacijskog odbora hrvatskih društava i organizacija u Beču i Gradišću, u hrvatskom veleposlanstvu prilikom simbolične predaje čeka obratio se Petar Tyran koji je podsjetio da su gradišćanski Hvati lani za potresom razrušenu Dječju bolnicu u Zagrebu prikupili 70.000 eura, te kako im je to bila ideja vodilja i za drugu humanitarnu akciju. Ovoga puta, pomogli su Općoj bolnici u Sisku.

- Daj Bože, da radi potresa više nikada ne moramo kretati u treću akciju - poručio je Tyran.

(Foto: ustupila Snježana Herek)

Svim gradišćanskim Hrvatima i ostalim donatorima zahvalio se video porukom i ravnatelj sisačke Opće bolnice Tomislav Dujmenović, slikovito opisavši svu dramatičnost situacije na terenu. Dujmenović je istaknuo kako je nakon potresa za upotrebu ostala jedino zgrada ginekologije u kojoj su zbrinuti teški bolesnici, dok su sve ostale bolničke zgrade neupotrebljive.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić od predstavnika donatora simbolično je preuzeo ček u vrijednosti od 43 tisuće eura.

- Kao hrvatski veleposlanik u Austriji, u ime Republike Hrvatske želim reći veliko hvala gradišćanskim Hrvatima, koji su spona povezivanja ne samo Gradišća i Hrvatske nego i Austrije i Hrvatske. Tu sam sponu između identiteta kojeg njegujete kao austrijski državljani i očuvanja njihovih hrvatskih korijena i sam uočio stupanjem na veleposlaničku dužnost u Austriji - rekao je Glunčić i dodao kako ovo nije samo humanitarna pomoć.

- To je mnogo više od toga. Svojim postupcima Vi pokazujete, između ostalog, da je Hrvatska i važan dio europske zajednice - istaknuo je i poručio kako je gradnja mostova važna zadaća svih nas, svih udruga i pojedinaca, ma gdje oni bili.