Georg Pehm iz SVŠ Gradišće, Herbert Gassner, predsjednik Kaušićeve knjižnice, Johann Fellinger, načelnik Celindofa i Andreas Hepperger, knjoižničar iz SVŠ Gradišće (Foto: screenshot/volksgruppen.orf.at) Georg Pehm iz SVŠ Gradišće, Herbert Gassner, predsjednik Kaušićeve knjižnice, Johann Fellinger, načelnik Celindofa i Andreas Hepperger, knjoižničar iz SVŠ Gradišće (Foto: screenshot/volksgruppen.orf.at)

Knjižnica Stručne visoke škole Gradišće u Željeznom u svojem fundusu ima čak 50 tisuća knjiga, a odnedavno mu je pridodala još 250 knjiga stručne literature. Dar je to Općine Celindorf odnosno Kaušićeve knjižnice, piše mrežni portal volksgruppen.orf.at.

Otvorena za studente iz Hrvatske 

Paket darovanih knjiga sadržava knjige o hrvatskom jeziku, dijalektologiji, gramatici i morfologiji, a druga se cjelina odnosi na Hrvatsku, uključujući monografije o većim hrvatskim gradovima poput Zagreba, Splita i Rijeke. Treći dio bavi se gospodarstvom i menadžmentom. Knjižnica je 2013. otvorena za cjelokupnu javnost i studente iz Austrije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja koji besplatno mogu posuditi knjige.

Hrvatski literarni salon 

Sutra, 18. listopada, u Kaušićevoj knjižnici  u 15 sati održat će se Hrvatski literarni salon koji zajednički organiziraju s tamošnjom Kućom Europe. U goste im dolazi lektor hrvatskoga jezika na Pedagoškoj visokoj školi Gradišće Vladan Čutura.