Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Glavni zareditelj u prvostolnici Marije Majke Crkve u Mostaru novog kotorskog biskupa bio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, zajedno s mostarsko-duvanjskim biskupom i trajnim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem te barskim biskupom Rrokom Gjonlleshajom. U propovijedi je nadbiskup Barišić rekao kako biskup Štironja dolazi u "malu, ali slavnu kotorsku biskupiju žive vjere i dubokih korijena". Tebe uskrsli Gospodin izabra za službu pastira Crkvi svojoj u zaljevu svetaca, rekao je splitsko-makarski nadbiskup.

Poručio mu je da kao i ostali kršćani bude otvoren prema svim zajednicama. Biskupskome ređenju nazočilo je 16 biskupa i nadbiskupa iz BiH, Hrvatske i susjednih zemalja. Koncelebriralo je oko 80 svećenika među kojima su bili: savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Amaury Medina Blanco, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene i predsjednik Konferencije viših redonvičkih poglavara i poglavarica u BiH fra Jozo Marinčić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, generalni vikar u Mostaru mons. Željko Majić, generalni tajnici BK BiH, HBK i Međunarodne BK mons. Ivo Tomašević, preč. Krunoslav Novak i preč. Mirko Štefković.

Foto: snimka zaslona/ktabkbih.net

- Svi smo svjesni situacije i opasnosti u kojoj se nalazimo. Hvala svima vama prisutnima u katedrali i izvan katedrale, koji ste danas došli moliti i pjevati, Boga slaviti i zahvaljivati mu zajedno sa mnom. Osjećam vas i doživljavam kao hrabre branitelje koji unatoč opasnosti idu u borbu, ovaj put molitvenu borbu protiv bolesti i zla, što je sveta Crkva uvijek činila, ovlaštena od svoga Gospodina, a to i danas nastavlja činiti osobito u misijskim krajevima gdje ne samo da vreba smrt zbog raznih zaraza i bolesti, nego i zbog kriminala i ratova prisutna u svijetu. Nadam se da će biti prigode, kad se uvjeti normaliziraju, za prijateljski susret sa svima onima koji su očekivali i htjeli danas biti tu, ali radi aktualne situacije ili druge spriječenosti nisu mogli. Sve ih nosim u svojim molitvama - rekao je u zahvali na kraju svete mise novi biskup mons. Ivan Štironja. 

Svečano ustoličenje biskupa Štironje bit će na blagdan blažene Ozane Kotorske, tijekom euharistijskog slavlja 27. travnja u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru. Ivana Štironju papa Franjo imenovao je 22. prosinca 2020. godine novim kotorskim biskupom.

O novom biskupu

Don Ivan je rođen 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići u obitelji od desetero djece. Za svećenika Trebinjske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986. Službovao je kao župni vikar u Dračevu (1986.-1987.). Već kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pripremao pola godina u Londonu učeći engleski jezik (1988.).

S Hrvatima u Kanadi i u Italiji

Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning'ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.). Biskup Žanić pozvao ga je iz misija i poslao u hrvatsku župu u Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, gdje je djelovao tri godine (1993.-1996.). Uz redoviti pastoralni i liturgijski život u župi, uređivao je župni bilten i svakoga tjedna prenosio nedjeljnu poruku na torontskom radiju hrvatskim vjernicima Ontarija. Žanićev nasljednik biskup Ratko Perić poslao ga je na studij liturgije u Padovu, gdje je na „Istituto di liturgia pastorale” pohađao dvije godine liturgijske predmete i položio potrebne ispite. Ujedno je pastoralno skrbio za Hrvate u Padovi i Milanu.

Zatim ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a odatle na Biskupski ordinarijat za pastoralnoga vikara hercegovačkih biskupija (2002.-2011.) U "Crkvi na kamenu" vodio je iz mjeseca u mjesec liturgijsko-pastoralnu rubriku (1998.-2006.), a posljednje četiri godine misijsku rubriku po nazivom "Za evangelizaciju naroda" (2007. do danas). Piše u "Radosnoj vijesti", glasilu Papinskih misijskih djela za područja Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Član je raznih tijela pri BK BiH. U Biskupijama je, osim spomenutih službi, član Prezbiterskoga vijeća, Konzultorskoga zbora, Nadzornoga vijeća Biskupijskoga caritasa, povjerenik za duhovna zvanja.