Foto: screenshot volksgruppen.orf.at Foto: screenshot volksgruppen.orf.at

Zastupnike Miru Kovača, Miroslava Tuđmana i Maroja Katalinića nedavno su primili članovi Hrvatskog kulturnog društva iz Gradišća. Bila je to prigoda za razgovor o izazovima s kojima se suočava tamošnja hrvatska zajednica.

Teme razgovora doticale su se domaće politike prema manjinama, odnosno situaciji Hrvata u Gradišću i Beču.

Pravnik i tajnik društva Jandre Palatin kratko je razložio problematiku topografskog nazivlja naglasivši da su dvojezične ploče postavljene, no dvojezična topografija nije sasvim ispunjena, jer i dalje nedostaju dvojezični putokazi, putne ploče i drugi mjesni nazivi.

Školovanje Hrvata u Beču

Druga važna tema razgovora bilo je školovanje Hrvata u Beču koje dugo ne odgovara potrebama naše manjinske zajednice. Potrebno je osnovati dvojezičnu školu, ističu, posebice kad se zna da tamo žive mnogobrojni Hrvati iz Gradišća koji nemaju priliku učiti hrvatski jezik. Pitanje učenja po tzk. BHS sustavu, odnosno učenje hrvatskog, bosanskog i srpskog jezika također se u razgovoru nametnuo kao izazov na čijem se rješavanju već radi.

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i sadašnji predsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove, obećao se založiti za rješavanje spomenutih problema.