Foto: screenshot pozivnica Foto: screenshot pozivnica

Festival se svečano otvara u 20 sati u Sportskoj dvorani u Orašju, prije toga na groblju Karaula u Donjoj Mahali, posljednjem Gregurevićevom počivalištu, položit će se vijenci na njegov grob, a u novom parku u Orašju otkrit će se njegova bista.

Festival, koji traje od 7. do 14. rujna, otvara film "Dopunska nastava" redatelja Ivana Gorana Viteza, idućih dana na programu su filmovi "Sam samcat" Bobe Jelčića, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" redatelja Predraga Ličine, "Sin" (BiH) Ines Tanović, potom "F20" Arsena Antuna Ostojića, "Aleksi" redateljice Barbare Vekarić, "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića te "Mali" Antuna Nuića.

U dječjem programu prikazat će se tri filma: "Moj dida je pao s Marsa" redatelja Dražena Žarkovića i Marka Škopa, "Magareće godine" Nenada Dizdarevića i klasik "Družba sinjeg galeba" Branka Bauera. Ulaz na sve projekcije je besplatan. 

Jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Posavini

Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju od 1995. godine, idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca. Gregurević je snimio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava, a pokretanjem festivala u Orašju odužio se kraju iz kojeg je potekao. U proteklih gotovo četvrt stoljeća ta je manifestacija prerasla u jednu od najvećih kulturnih manifestacija Županijske Posavine pa i regije. 

Festival nema natjecateljski karakter, a na njemu se dodjeljuje Zlatni dukat, nagrada za doprinos razvoju hrvatskog filma. Visoki pokrovitelji Festivala su hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.