Ilustracija (Foto: pexels.com) Ilustracija (Foto: pexels.com)

Ovogodišnji Dani hrvatske knjige i riječi u Subotici bili su najdulji i sadržajno najbogatiji od kada se organiziraju. Promocije, književne večeri, seminari, predstave bili su dio petodnevnog programa čiji je cilj izučavanje i očuvanje standardne ili dijalektalne forme hrvatskog jezika u Vojvodini.

Niz događanja

Treba istaknuti znanstveno-stručni skup koji se bavio velikanima riječi, posebno onima koji su neumorno skupljali narodnu književnu baštinu, zatim okrugli stol na temu Književnosti u prijevodu – kao mostovi suradnje u kojem sudjeluju vojvođanski zavodi za kulturu manjinskih zajednica, ali i Stručni skup odgojitelja, učitelja razredne nastave, učitelja i nastavnika predmetne nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini pod nazivom Škola kao učeća zajednica u kojem sudjeluje i Agencija za odgoj iz obrazovanje Republike Hrvatske.

Kopunoviću nagrada za životno djelo

Središnji događaj bila je multimedijalna večer tijekom koje su dodijeljene najvažnije godišnje nagrade za književnost vojvođanskih Hrvata. Nagradu za životno djelo dobio je subotički književnik Mirko Kopunović.

- Dobiti nagradu za životno djelo, koju su dosada dobili neki od mojih prijatelja među kojima je Lazar Merković, Petko Vojnić Pučar, Vojislav Sekelj.. je vrlo značajna jer to su književnici bez koje bi književnost bila siromašnija, a oni su bili, jesu i uvijek će biti promicatelji hrvatske riječi - rekao je Kopunović.

AUDIO: Dani hrvatske knjige, Subotica (Autor: Josip Stantić)

AUDIO: Dani hrvatske knjige, Subotica (Autor: Josip Stantić)

5:00

Bili su ovo 18. Dani hrvatske knjige i riječi koje organizira Hrvatska čitaonica uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog nacionalnog vijeća, a partner u pripremi znanstveno-stručnoga skupa bio je Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj.