Foto: snimka zaslona/Radio Dux Foto: snimka zaslona/Radio Dux

- Boka kotorska vjekovima unazad živi toleranciju i suživot. O tome su svjedočili i sakralni objekti s dva oltara u povijesti Boke - rekao je predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović, čestitajući nacionalni praznik svim Hrvatima Crne Gore.

Predsjednik Općine Tivat i predsjednik SO Tivat upriličili su prijem za predstavnike HNV-a Crne Gore.

- Multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost u samoj su srži našeg društva i samo međusobno poštovanje i uvažavanje mogu biti jamac njegova daljeg razvoja -  kazao je Komnenović. 

Predsjednik Skupštine općine Tivat dr. Andrija Petković, podsjetio je da je HNV CG prepoznato po brojnim projektima iz oblasti kulture te je velik njegov doprinos očuvanju identiteta Hrvata Boke kotorske. Petković je izrazio nadu u dalji razvoj grada, zasnovan na pravednom i poštenom odnosu prema gradu i interesima svih građana Tivta.  

- Borimo se za iste vrijednosti s različitih pozicija i naš je zajednički posao rast naše zajednice. Međusobno uvažavanje i poštovanje polazna su osnova za dalji napredak - kazao je u ime HNV-a, predsjednik Zvonimir Deković.

Prema Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola, na zgradama općina u kojima po posljednjem popisu stanovništva ima više od 5 posto Hrvata, a to su općine Tivat i Kotor, na dan 13. siječnja mora se vijoriti hrvatska zastava.

"Postavljanje zastava predstavlja izniman trenutak, ne samo za hrvatski narod u Crnoj Gori, nego i za samu državu Crnu Goru, jer poziva na suživot, toleranciju i međusobno uvažavanje. Neka nas današnji dan podsjeti na potrebu za njegovanjem multikulturalnosti i zajedništva u zajedničkoj nam Crnoj Gori. 

Svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori želimo čestitati Dan hrvatskoga naroda, uz želju da nikada ne zaborave na svoje podrijetlo i čuvaju dignitet autohtonog naroda u Crnoj Gori. U njegovanju očuvanja indentitetskih vrednota i države Crne Gore, Hrvatska građanska inicijativa će i ubuduće biti stožer okupljanja među Hrvatima.

Hrvatska građanska inicijativa je ponosna što je sudjelovala u donošenju Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola i pokazala da je bila i da će biti posvećena u misiji očuvanju identiteta Hrvata", stoji u priopćenju HGI-ja povodom Dana Hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i u svoje osobno ime državni tajnik Zvonko Milas uputio je čestitku Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, kao i svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koju prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Dekoviću,

u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i u svoje osobno ime Vama i svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori čestitam povijesnu proslavu Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori koji se obilježava na današnji dan kao spomen na 13. siječnja 809. godine i otkupljenje moći sv. Tripuna, što predstavlja čvrst i pouzdan temelj povijesnoga trajanja hrvatskoga naroda u Boki kotorskoj.

Proslavu ste započeli ponovnim postavljanjem hrvatske zastave, uz crnogorsku zastavu, na zgradi Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, u kojoj je sjedište Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore. Ispod zastave slavimo i tugujemo, s njom se poistovjećujemo u najvažnijim trenutcima te stoga želimo da se hrvatska zastava vijori zajedno s crnogorskom, u međusobnom poštovanju i razumijevanju, u demokratskom okružju, u kulturi uvažavanja i otvorenosti.

Ova se važna proslava događa u teškim trenutcima koji su zadesili Lijepu Našu zbog razornih potresa te uslijed velikih izazova pandemije, koji su u kušnju i poteškoće doveli ne samo Hrvatsku i Crnu Goru, nego i cijeli svijet. No, uvjereni smo da dobro uvijek pobjeđuje, sigurni smo da ono što se gradilo na poštenju i čvrstim temeljima neće propasti. Hrvatski narod je u izazovnim i bremenitim vremenima znao i uvijek će znati sačuvati svoje vrijednosti, svoj identitet i svoj ponos. U tome smislu treba istaknuti osobit doprinos Hrvata Boke kotorske u očuvanju hrvatskih običaja i bogate kulturne baštine te hrvatske riječi i nacionalne svijesti.

Na koncu, još jednom Vam upućujem iskrene čestitke povodom Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, s uvjerenjem da će Vaša buduća nastojanja biti plodonosna kao i dosad, u čemu ćete i nadalje imati punu potporu institucija Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

Zvonko Milas."