Dr. Nikola Čiča, dr. Dragan Čović i dr. Sanjin Kodrić (Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem) Dr. Nikola Čiča, dr. Dragan Čović i dr. Sanjin Kodrić (Foto: HKD Napredak/s dopuštenjem)

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Bošnjačka zajednica kulture Preporod utemeljeni su još početkom 20. st. – Napredak 1902. godine, a Preporod 1903. i uz druga nacionalna društva najstarije su i temeljne nacionalne ustanove kulture Hrvata i Bošnjaka.

Predsjednici su s dr. Čovićem razgovarali o značenju nacionalnih društava na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i šire, osobito ističući kako su HKD Napredak i BZK Preporod ijim kulturnim institucijama u Bosni i Hercegovini koje u skoro 120 godina svoga funkcioniranja baštine kulturnu i povijesnu tradiciju naroda u Bosni i Hercegovini i predstavljaju temelje bosanskohercegovačkog kulturalnog pamćenja.

Razgovor je bio usmjeren na potporu za ova dva društva, kako u redovitom radu, tako i u smislu projekata važnih za očuvanje programskih aktivnosti društava.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović je u prijateljskom i susretljivom razgovoru izrazio punu potporu u svim budućim projektima, ali i opstojnost rada društava čija se povijesna i kulturna vrijednost, kako je istaknuo, treba i mora očuvati.