foto: snimka zaslona foto: snimka zaslona

Stella Hubmayer, Argentinka hrvatskog podrijetla, urednica Croatia Online, opisuje koncert: - U nedjelju 20. rujna Hrvatski katolički centar Sv. Nikola Tavelić u Buenos Airesu organizirao je “Concierto Gusto Croata” koji smo imali priliku pratiti uz ukusnu hrvatsku hranu iz naših domova. Argentina je još uvijek u karanteni zbog covida-19, a to je bio način približavanja i održavanja naših korijena živima. Prisjetili smo se zajedničkih ručkova kojima nas fra Jozo Peranić svake godine dočekuje u svojem Hrvatskom centru. Željeli smo prikazati hrvatsku kulturu glasovima i instrumentima glazbenih skupina koje pripadaju Centru i njihovim posebnim gostima. Fra Jozo je bio zadužen za početak koncerta, pozdravi publici i blagoslov stola. 

Na koncertu je sudjelovalo nekoliko hrvatskih ansambala iz Argentine i posebni gosti iz Hrvatske: - Na koncertu su sudjelovali: Klapa Valovi, tamburaški sastav Jorgovan, ansambl Društva hrvatskih katoličkih sveučilištaraca i srednjoškolaca, Klapa BA i Legenda AR Tribute sa svojim posebnim gostom Antom Gelom. Posebni gosti bili su klapa Kaprice iz Zadra, Varaždinski tamburaški orkestar i Klapa Croatia iz Münchena.

foto: snimka zaslona

Mnogi hrvatski poduzetnici iz Buenos Airesa nudili su tipičnu hrvatsku hranu, koju je javnost mogla rezervirati za ručak u svojim domovima: - Na taj su način kušali ćevape, gulaš, sarmu, burek, domaći kruh, dobra vina, ukusne slastice itd. Vjerujemo je da u ovim teškim vremenima potrebno ostati jedinstveni, na virtualni način, kako bismo cijenili i prenosili hrvatsku glazbenu i gastronomsku kulturu. Ne želimo zaboraviti svoju glazbu i svoju krv. 

Mladi Katoličkog centra svoje su vrijeme posvetili izvedbi koncerta: - Oni su se zaista potrudili za ovaj događaj.  Vođeni sigurnom rukom Matea Pulfera, ravnatelja tamburaškog orkestra Društva hrvatskih katoličkih sveučilištaraca i srednjoškolaca iz Buenos Airesa, prolazeći kroz grafički dizajn Agustína Zorića, svi su odvojili svoje slobodno vrijeme izvan zajednice da bi ga posvetili ovom koncertu, u probama, prijevodu itd. Jako smo ponosni na njih. Mladi zajednice trebaju potporu svih, jer su oni naša budućnost. Sve bi to bilo vrlo teško bez bezuvjetne potpore hrvatskog veleposlanstva u Argentini, Zaklade matice iseljenika, Hrvatskog kluba Jadran i Croacia Online. Posebno bih željela zahvaliti svim umjetnicima, poduzetnicima i svima onima koji su na ovaj ili onaj način surađivali u ovom Concierto Gusto Croata i naporno radili kako bi to omogućili. Hrvatska zajednica u Argentini itekako je živa i unatoč svim poteškoćama nastavlja raditi na održavanju i promicanju hrvatske kulture te ostaje u kontaktu sa svojim prijateljima Lijepe Naše - ističe Stella Hubmayer, urednica Croacia Online, glasnogovornica Hrvatskog kluba Jadran iz argentinskoga glavnog grada Buenos Airesa.