Naslovnice tjednika ''Hrvatske novine'' ( Foto: screenshot/volksgruppen.orf) Naslovnice tjednika ''Hrvatske novine'' ( Foto: screenshot/volksgruppen.orf)

Gosti panela bili su Martin Ivančić, predsjednik Savjeta za hrvatsku narodnu grupu, Stanko Horvat, predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva u Gradišću, Petar Tyran, glavni urednik Hrvatskih novina i Konstantin Vlašić, glavni urednik Novoga glasa. 

Cilj Hakovske večeri nije bio naći rješenje za nastavak rada Hrvatskih novina, nego informirati o aktualnom stanju te upoznavanju šire javnosti u situaciji koja nije neizgledna, ističe predsjednica Hrvatskoga akademskoga kluba Vera Buranić

Problem financiranja zasad ne mogu sami riješiti, a rješenje će potražiti s nadležnim političarima i saveznim službenicima, rekli su predsjednik Savjeta za hrvatsku narodnu grupu Martin Ivančić i predsjednik HKD-a u Gradišću Stanko Horvat. Podsjetimo, neizvjesno stanje u Hrvatskim novinama bila je tema i sjednice Narodnoga savjeta u lipnju ove godine, kad je razložen detaljan plan spašavanja tjednika Gradišćanskih Hrvata. 

Tyran: Težak put, ali moramo gledati optimistično

Pitanje opstanka medija Gradišćanskih Hrvata potrebno je prvenstveno riješiti s Austrijom, a zatim i s Hrvatskom. Tyran ističe kako je to težak put, ali da situaciju treba gledati optimistično. 

- Naš problem trebao bi se hitno riješiti, a njegovo rješenje ovisi i o Hrvatskoj i Austriji. Primjerice, Republika Slovenija koruškim Slovencima pomaže u financiranju te smatram da bi na taj način i Republika Hrvatska trebala pripomoći gradišćanskim Hrvatima. Mediji su potrebni za opstanak jezika i kulture pojedinog naroda, a bez našeg jedinog tjednika ''Hrvatskih novina'' status gradišćanskih Hrvata bi znatno oslabio - zaključio je Petar Tyran. 

Prve Hrvatske novine tiskane su 1. siječnja 2010, a danas ih izdaje Hrvatsko štamparsko društvo.