Svečanost "Budi svoj – prijatelj sam tvoj" u subotičkom Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo ( Foto: screenshot facebook) Svečanost "Budi svoj – prijatelj sam tvoj" u subotičkom Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo ( Foto: screenshot facebook)

Od 1. rujna obrazovanje na hrvatskom jeziku započet će osamnaesta generacija učenika. U odnosu na početak danas nastava na hrvatskom jeziku postoji u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a prijašnje generacije potvrdile su da nije problem niti upisati se na fakultete, bilo u Srbiji ili Hrvatskoj.

Na prigodnoj svečanosti pod nazivom Budi svoj – prijatelj sam tvoj u subotičkom Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“, na kojoj su sadašnji, gotovo svi uspješni đaci imali glavnu riječ. Roditelje je trebalo ohrabriti, a djecu zainteresirati.

Kampanja za upis učenika u hrvatske razrede

Kampanja za upis učenika u hrvatske razrede

3.36

Cilj cjelokupne kampanje je očuvati ili povećati broj od oko 500 djece koji pohađaju redovitu nastavu na hrvatskom jeziku u šest osnovnih i tri srednje škole na sjeveru Vojvodine.

Upis u prve razrede započeo je 1. travnja i traje sve do 31. svibnja, a djecu roditelji mogu upisati u sljedeće osnovne škole: Matko Vuković, Ivan Milutinović i Sveti Sava u Subotici, Vladimir Nazor u Đurđinu, Matija Gubec u Tavankutu, Ivan Milutinović u Maloj Bosni i 22. oktobar u Monoštoru. Postoji i inicijativa roditelja za upis djece u OŠ Pionir u Žedniku, te se od ove godine otvara mogućnost upisa na hrvatskom jeziku i u OŠ Ivan Goran Kovačić u Sonti. Kada su u pitanju srednje škole, učenici se mogu upisati u tri škole na teritoriju Grada Subotice, Gimnaziji Svetozar Marković, Politehničkoj srednjoj školi i Medicinskoj srednjoj školi.